Çatı ve Cephe Komitesi İstanbul’daydı




Geçen yıl Budapeşte’de yapılan ve CEN ( European Comittee for Standardization)’in çatı ve cephe kaplama malzemeleriyle ilgili standartlarını belirleyen TC 128 teknik komite toplantısının 22. cisi Onduline Avrasya’nın sponsorluğunda 9 -10 Mayıs 2007 tarihlerinde Istanbul’da gerçekleştirildi.


CEN bilindiği gibi merkezi Brüksel’de bulunan ve Yapı malzemeleri konusunda Avrupa standartlarını belirleyen bir kuruluş ve bu kuruluşa 19 Avrupa ülkesindeki ulusal standartlar enstitüleri üye konumunda. TSE (Türk Standartlar Enstitüsü) de CEN’in bağıl üyesi ve CEN toplantılarında temsil edilmekte.

CEN’in “sürekli olmayan (discontinuous) çatı ve cephe kaplamaları” ile ilgili genel ve özel esaslar ve deney metodları alanlarında standardizasyon çalışmalarını yürüten teknik komitesini biraraya getiren toplantının açılış konuşmasını Başkan Piet Vitse ve TSE Uluslararası Standartlar Md Sn Ergül Gökhun yaptılar. Toplantıda, teknik komiteye bağlı çeşitli çalışma gruplarının yıl içinde gerçekleştirdikleri standardizasyon faaliyeti gözden geçirildi ve bir sonraki yılın programı saptandı. Söz konusu Teknik komitenin faaliyeti, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de yeni uygulanmaya başlayan “Yapı Malzemeleri Yönetmeliği” ve “CE Belgesi” sistemi için temel teşkil etmekte...

İstanbul Nippon Otel’de gerçekleştirilen seminere 44 üye katıldı. İlk günün bitiminde ise Onduline Avrasya tarafından organize edilen bir tekne gezisi ve akşam yemeğiyle, katılımcılar eşleriyle birlikte İstanbul’un keyfini çıkardılar.

Toplantı, İstanbul ve Türkiye hakkında görüşlerini alınan Komite Başkanı Sayın Vitse şunları söyledi;

“Özellikle çatı alanında Avrupa standartlarının takibi, CE belgesinin zorunlu standart olarak uygulanması gibi konularda Türkiye’nin attığı adımlar ve kaydettiği gelişmeler çok olumlu. Bu bile Türkiye’nin Avrupa Birliği yolunda olduğuna önemli bir işaret.

İstanbul çok büyüleyici bir şehir ilk kez geldim ve çok etkilendim. Türkiye tarihe bakıldığında Bizans geçmişiyle Avrupa medeniyetlerinin de bir merkezi, Türkiye’nin her zaman Avrupa ile Asya arasında bir köprü konumunda olması, bir geçiş noktası olması, hiçbir zaman gözardı edilmemelidir.

Türkiye’nin Avrupa Birliği yolunda bugüne kadar attığı olumlu adımların ışığında aynı yüreklilikle mesafe katetmeye devam etmesini gönülden diliyoruz. Türkiye elindeki kültürel vasıflarını değerlendirmeyi iyi bilmelidir.

Toplantının son derece verimli geçtiğini ve bol bol fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladıklarını bildiren Bay Vitse sözlerine şöyle devam etti: “CEN 128 Toplantısı her yıl farklı bir ülkede düzenleniyor. Bizler grup olarak Avrupanın yaklaşık % 80’ini temsil ediyoruz. Çok önemli bir misyonu üstleniyoruz. Hepimiz çatı ve cephe sanayinin muhtelif kollarında görev yapıyoruz. Ve biraz abartılı gibi de olsa üzerinde çalıştığımız çatı ve cephe malzemeleri konularındaki standartlar çok çok önemli, çünkü çatı ve cephe yoksa bina da aslında yoktur...”