Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, "Siyasi ve ekonomik istikrar, tüm sektörler için itici güç oluşturuyor. Sektörün istikrarlı performansını 2016 yılında da sürdürerek, yüzde 5 oranında büyüyeceğini öngörüyoruz" dedi.
Yavuz yaptığı yazılı açıklamayla, çatı sektörünün 2015 yılı değerlendirmesini ve 2016 beklentilerini paylaştı. Sektörün 2016 yılına umutla girdiğini belirten Yavuz, son yıllarda istikrarlı şekilde büyüyen sektörün 3 milyar dolar pazar payına ulaşarak, dünya pazarının yüzde 1,3'ünü oluşturduğunu kaydetti.
"Türkiye'de yaklaşık bin 500 firma çatı kaplama pazarında faaliyet gösteriyor. 2010 yılında 115 milyon metrekare olan kullanılan çatı malzemesi büyüklüğü, 2011 yılında 123, 2012'de 134, 2013'te 145, 2014'te 153, 2015 yılında ise 160 milyon metrekareye çıktı" bilgisini paylaşan Yavuz, şunları aktardı:
"Siyasi ve ekonomik istikrar, tüm sektörler için itici güç oluşturuyor. Sektörün istikrarlı performansını 2016 yılında da sürdürerek, yüzde 5 oranında büyüyeceğini öngörüyoruz. Döviz kurundaki artışlar, yaşanan belirsizlikler gibi etkenler nedeniyle sektör 2015 yılını nispeten daha durağan geçirdi. 2016 yılına istikrarlı bir şekilde girmemiz, Kentsel Dönüşüm, Enerji Verimliliği Kanunu, Enerji Kimlik Belgesi uygulaması gibi etkenler, sektörel büyümeye olumlu yansıyacaktır.
Özellikle Kentsel Dönüşüm uygulaması, inşaat ve çatı sektöründe uzun soluklu fayda sağlayacak. Türkiye genelinde 6-7 milyon konutun yenilenmesi hedefleniyor. Önümüzdeki 10-20 yılı için Kentsel Dönüşüm hareketliliği yaşayacağız."
Yavuz, dünya geneline bakıldığında nihai çatı kaplama malzemelerinin 200 milyar doların üzerinde bir pazar oluşturduğuna işaret ederek, "Sektörün yüzde 40'ı Asya Pasifik, yüzde 34'ü Kuzey Amerika, yüzde 12'si Batı Avrupa, yüzde 14'ü geri kalan ülkelerden oluşuyor. Ülkemizde çatı kaplama malzemeleri özellik, kalite ve çeşit açısından gün geçtikçe zenginleşerek Avrupa Birliği standartlarını yakaladı. Türk çatı sektörünün dünya pazarından aldığı yüzde 1,3'lük payı daha fazla artırmak ve dünya pazarlarında söz sahibi olmak için çalışıyoruz" diye konuştu.
Hatalı çatıların ekonomiye zararı 23 milyar lira
ÇATIDER'in yaptığı araştırmaya göre geçtiğimiz 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların Türkiye ekonomisine 23 milyar liranın üzerinde zarar verdiğini aktaran Yavuz, bu kapsamda yeni yapılacak tüm binalara ısı yalıtımı zorunluluğu gelmesiyle, dış cephe ısı yalıtımı yani bilinen adıyla mantolama konusunda vatandaşlarda ciddi bir bilinç artışı yaşandığına dikkati çekti.
Türkiye'de 9 milyon binadan yaklaşık 7 milyonunda standartlardan uzak ve yalıtımsız çatı uygulamalarının olduğunu dile getiren Nazım Yavuz, "Avrupa Birliği'nin 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salımını en az yüzde 20 azaltmayı hedeflediğini düşünürsek, Türkiye olarak bizim de binalarımızdaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat ve altına düşürmemiz gerekiyor. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile sağlanabilir" diye konuştu.