Geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan Çatalhöyük'te 'ilk kez' özel bir mezar odası bulundu. Hastalık sonucu ölenlerin topluca gömüldüğü odanın duvarlarında bulunan spiral motif, heyecan yarattı. Spiral motifin Çatalhöyük'ten ve İç Anadolu'daki diğer höyüklerden çıkarılan kapkacaklarla mühürlerdeki motifle neredeyse aynı, 'ancak onlardan en az 200 yıl eski' olduğu belirlendi.
Neolitik çağda mühürler, hububat çuvalları ve koyunların üzerine mülkiyet belirtmek için basılıyordu. Kazı proje asistanı arkeolog Banu Aydınoğlugil "Doğu Höyüğü'nün bu motif için merkez olduğunu anlıyoruz. Bu motifin Anadolu'daki diğer höyüklere de buradan yayıldığını söyleyebiliriz. Bu, Anadolu'da göçün, Çatalhöyük'teki Doğu Höyüğü'nden başladığını gösteriyor" dedi. Aydınlıoğlugil, motifi izleyerek Çatalhöyüklülerin binlerce yıl önce tekip ettiği göç
yollarının keşfedilebileceğini belirtti.
Geçmişi Cilalı Taş Devri'ne (M.Ö. 7 bin) kadar uzanan Çatalhöyük, insanların ilk kez toplu yerleşime geçtiği, ilk kez koyun ve keçi gibi hayvanların evcilleştirilip buğday tarımına geçtiği yer olarak biliniyor. 9 bin yıl önce yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı bölgeyi, halen 24 ülkeden 120 arkeolog kazıyor.