Çatalhöyük Medeniyeti Laboratuvarda İncelenecek



İnsanoğlunun bilinen en eski toplu yerleşim yerlerinden olan ve Neolitik dönemde sanat eseri sayılan duvar resimlerinin bulunduğu Çatalhöyük’te bu yıl çalışmalar, elde edilen bulguların, laboratuvar ortamında incelenmesiyle başlayacak.

Neolitik dönem yerleşim yeri olan ve 9 bin yıllık geçmişi bulunan Konya’nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük’te, İngiliz arkeolog Profesör Ian Hodder başkanlığında 1993 yılından bu yana süren kazı çalışmalarında bu yıl, Neolitik dönemle ilgili, arkeolojik çevrelerce büyük merak uyandıran bilgilere ulaşılması planlanıyor.

Kazı başkan yardımcısı Shahina Farid, bugüne kadar kazı çalışmalarından elde edilen bulguların kitap haline getirildiğini belirtti. Kazı alanında ortaya çıkarılan, kemik, heykelcikler ve çömlek gibi bulguların kabaca incelendiğini ifade eden Farid, şunları kaydetti:

"Türkiye, ABD ve İngiltere başta olmak üzere farklı ülkelerin üniversitelerinden 40 kadar görevli bu yılki çalışmalarda görev alacak. Çalışmalar, önümüzdeki haftadan itibaren başlıyor. İlk olarak 6 hafta boyunca, bugüne kadar elde edilen bulgular, laboratuvar ortamında detaylı şekilde incelenecek. Sonraki 6 haftada ise kazı çalışmaları başlayacak ve yeni ip uçları bulmak için çaba harcayacağız. Çatalhöyük, dünya arkeoloji çevrelerinde büyük merak uyandırıyor, büyük ilgi görüyor. Laboratuvar çalışmalarında, özellikle çene kemiklerindeki dişler üzerinde yoğunlaşılacak, o dönem insanlarının daha çok ne tür yiyecekler tükettikleri ve yaşam koşulları hakkında daha ayrıntılı bilgiler ortaya çıkacak. Çatalhöyük insanının çeşitli hayvanların etleri ve tarımsal ürünlerle beslendiklerini biliyoruz ancak bu yıl yapacağımız çalışmalarla, yeni bilgilere ulaşmayı umuyoruz."

Farid, Çatalhöyük’teki insanların tarlalarda çalıştıklarını bildiklerini vurgulayarak, "Kazı alanındaki binamızda, Boing ve Shell firmasının desteğiyle çok detaylı analizler yapılabilen laboratuvarlar kuruldu. Bu laboratuvarlarda, buluntu kemiklerin kalınlıklarını ölçerek, bölgede yaşayan insanların, boylarını, iriliklerini, ne kadar zor şartlarda çalıştıklarını belirlemeye çalışacağız. Ayrıca, barındıkları yerin yakınındaki tarlalarda mı, yoksa uzaktaki bir tarlada mı çalıştıklarını tespitine yöneleceğiz" diye konuştu.

Bu yıl Çatalhöyük’ün üzerindeki sis perdesinin biraz daha aralanacağını anlatan Farid, çalışmalarda, Çatalhöyük insanıyla ilgili hemen her konuda araştırmaların yanı sıra kazı çalışmalarının da süreceğini vurguladı. Kazı ekibinin Konya’ya gelmeye başladığını belirten Farid, 22 Haziran Pazartesi günü çalışmaların bu yılki bölümünün başlayacağını, ancak yaz döneminde gerçekleştirilen kazının yaklaşık 3 ay boyunca devam edeceğini sözlerine ekledi.