Çatalhöyük Evinin Orijinaline Sadık Maketi



Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde bulunan, insanlık tarihindeki önemli antik yerleşim merkezlerinden Çatalhöyük'teki bir evin, orijinaline uygun hale getirilen maketinin açılışı yapıldı. The Boeing Company'nin katkılarıyla yenilenen maket eve, çatı, merdiven ve ocak eklendi. Ayrıca, Çatalhöyük halkının ölülerini evin içine gömme geleneğini göstermek için, maket eve gömüt ve iki adet gerçek iskelet yerleştirildi. Böylece maket ev, geçmiş dönemde Çatalhöyük'teki yaşantı hakkında ayrıntılı bilgi ve canlandırma sunar hale geldi.

Yenilenen maket evin açılışını yapan Boeing Türkiye Başkanı Greg Pepin, kurumun, yaşadığı topluma katkıda bulunma ilkesiyle 2000 yılından bu yana eğitim, kültür-sanat, sağlık ve insani hizmetler alanlarında sosyal sorumluluk projeleri yaptığını söyledi. Çalışmanın da bunlardan biri olduğunu belirten Pepin, "Geçen yıl, müzedeki Çatalhöyük bölümünün vitrinini hazırlamıştık, bu ikinci adımımız oldu" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün de Konya'daki Çatalhöyük kazıları hakkında bilgi verdi. Ören yerinin üzerinin özel çatıyla kapatıldığını, antik kentin doğa koşullarına maruz kalıp tahrip olmasını engellediklerini anlatan Düzgün, Boeing'e, müzedeki Çatalhöyük bölümüne katkılarından dolayı teşekkür etti. Düzgün, Anadolu'nun zengin mirasını korumaya çalıştıklarını ifade ederek, kazılara yapılan ödeneklerin artırıldığını anımsattı.

Konuşmaların ardından çalışmalar hakkında video gösterimi yapıldı ve müzenin vefat eden eski Müdürü Hikmet Denizli anıldı.

O dönemde yaklaşık 8 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen Çatalhöyük'te, halk ulaşımını evlerin üzerinden sağladığı için kentin hiç caddesi bulunmuyordu. Penceresiz evlerine çatılardan giren Çatalhöyüklüler, ölülerini de evin içine gömüyordu. Ayrıca evlerinin duvarlarında, onlar için kutsal sayılan vahşi boğa boynuzları bulunuyordu.