Canik Belediye Başkanı Osman Genç: "En Büyük Etken İklim Değişiklikleri"

Foto: Canik Belediyesi

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, yaşanan sel felaketiyle ilgili olarak gerçekleştirdiği basın açıklamasında; sel felaketinin ilçede yaşanan 100 yılın en büyük afeti olduğunu belirterek, "Ortak çalışmayla felaketin yaraları en kısa zamanda sarılacaktır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyorum" dedi

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, derelerin ıslahı ve imar konularında yetkinin Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu, TOKİ'nin ise Nazım İmar Planı'na uygun olan bir yerde bina yaptığını vurguladı.  
 
Yetki Büyükşehir'de

5216 Sayılı Büyükşehir Yasası'nın 7. maddesi uyarınca, su ve kanalizasyon ile ilgili hizmetleri yerine getirme görevinin Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu ifade eden Genç, "Derelerin ıslahı konusu, 2004 yılından önce DSİ Bölge Müdürlüğü’ne ait iken, yapılan yasal düzenleme ile bu yetki Büyükşehir Belediyesi'ne verilmiştir. Bu nedenle derelerin ıslahı ve düzenlenmesi konusunda tek yetkili Büyükşehir Belediyesi'dir. Yılanlı Dere, Mert ırmağı ve İncirli Deresi olmak üzere bu bölgede bulunan bütün derelerin ıslahı Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. Canik Belediyesi’nin dere ıslahı ile ilgili yasal bir yetkisi bulunmamaktadır" dedi.

Sel felaketinin boyutuna da dikkat çeken Genç, bölgedeki 500 yıllık debi verileri incelendiğinde en büyük debinin 210 metreküp/saniye debi olduğu, ancak Salı günü akşamı gerçekleşen yağmurda ortaya çıkan debinin 710 metreküp/saniye olduğunu vurgulayarak, "Bu durumunda önlenmesi mümkün olmayan doğal bir afet olduğu ortadadır. TOKİ alanında ve diğer alanlarda alt yapıda bir yetersizlik varsa, bunun sorumlusu Büyükşehir Belediyesi'dir. TOKİ alanında alt yapının yetersiz olduğu ve bir kısmının yenilenmesi ve deplasmanının yapılması yazılarımız ile defalarca Büyükşehir Belediyesi'ne bildirilmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmamıştır" diye konuştu.

Konut alanı olarak onaylı

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi yasasına göre her ölçekteki Nazım İmar Planlarının yapma ve onama yetkisinin tamamen Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu belirten Genç, TOKİ alanının bulunduğu alanın TOKİ konutları başlamadan önce de Nazım İmar Planlarında konut fonksiyonuna sahip bir alan olduğunu belirtti. Nazım İmar Planına uygun olarak Canik Belediyesi'nce hazırlanan Uygulama İmar Planlarının da yine aynı yasaya göre Büyükşehir Belediyesi'nce onaylanarak yürürlüğe konulduğunu anlatan Genç, "Bu planlarda TOKİ alanı, konut alanı olarak onaylıdır. Ruhsat ve iskanlar onaylı imar planlarına göre verilmiştir. Bodrum katlarda Büyükşehir Belediyesi'nden onaylı imar yönetmeliğe göre kapıcı dairesi yapılabilmektedir. Dolaysıyla Canik Belediyesi'nce yapılan bütün işlemler onaylı imar planlarına, imar yasasına ve yönetmeliklerine uygun olarak yerine getirilmiştir" şeklinde konuştu.

Konu Başlıkları Burada Görünecek

 
"Gecekondu olsaydı felaket büyürdü"

Yağmurun Canik ve güney yamaçlarında etkili olduğunu da vurgulayan Genç, "Meteoroloji yetkililerinin verdiği bilgiler felaketin boyutunu gözler önüne seriyor. Bu şiddette bir yağmur daha önce görülmemiş. TOKİ bölgesinde yaşanan su basması, yukarı bölgelerden selle birlikte gelen toprak, çakıl ve ağaçların menfezleri tıkaması sonucu oluştu. İnsanlarımızın hayatlarını kaybetmesi bizleri elbette derinden üzdü. Eğer TOKİ binaları yapılmamış olsaydı ve eski gecekondu evler o bölgede bulunsaydı felaketin boyutu daha fazla olur ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı artabilirdi. Felaketin boyutu o zaman yüzde 80 daha artardı, çünkü gecekondulardan kimsenin kurtulma şansı yoktu" diye konuştu.
 
Dereler ıslah edilmeli

Felaketin yaralarının en kısa zamanda sarılacağını da dile getiren Genç, "Uzmanlardan edindiğimiz bilgilere göre bölgemize yağan yağmur lokal, yani tek bir bölge üzerinde olmuş. Bunda da en büyük etken iklim değişiklikleri" dedi. Genç, artık bu tür yağmurlarla sık sık karşılaşabilineceğini belirterek, dünyada selden ölenlerin sayısının depremden ölenlerden daha fazla olduğunu anlattı. Genç, "Vatandaşlarımız bizden önce dere yataklarına ev yapmış. Dere ve ırmakların ıslahları bir an önce yapılmalı. Büyükşehir Belediyesi ve Canik Belediyesi olarak diğer kurumlarla birlikte ortak çalışma sonucunda el birliğiyle felaketin yaralarını saracağız. Bölgemizde hasar tespit çalışmaları sürüyor, ancak 800 ile bin hanenin selden zarar gördüğünü tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.