Akdeniz’den Karadeniz’e ticaret yolu üzerindeki Çandarlı Kalesi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne girmesinden büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen, “Çandarlımız öncelikle Tarihi Kentler Birliği’ne üye oldu. Şimdi de böyle bir listeye girmek bize büyük bir değer kattı, mutluluk verdi. Bu çok sınırlı sayıda kentlere ait bir liste. Bu listede olmak bizi inşallah tarih bakımından da turizm bakımından da çok büyük katkı sağlayacak diye düşünüyorum.
Çandarlı Kalemizi 3 seneden bu tarafa restore ettiriyoruz. Restorasyon hemen hemen son noktasına geldi. Yapılacak olan güçlendirmeler, takviyeler, sur işleri çalışmalarının hepsi yapıldı. Burçlardaki iki tane burcumuzu orijinal hale getirdik. Şuan da çevre düzenlemesi yapmaktayız. Çevre düzenlemesi de bitince ışıklandırılması ile beraber inşallah halkımızın ziyaretine açacağız. Belki güzel bir açılışta yaparız bununla ilgili. Çünkü tarihimiz, kalemiz Çandarlı’nın bir mührü gibi. Her zaman büyük bir değer katıyor Çandarlımıza. Diğer tarihi eserlerimizle beraber onu da restore etmekten büyük onur duyuyoruz.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamasına göre 11. ve 15. yüzyıllar arası Akdeniz’den Karadeniz’e ulaşan ticaret yolundaki bu eserler arasında İstanbul’daki Yoros Kalesi ve Galata Kulesi, İzmir’de Foça Kalesi ve Çandarlı Kalesi, Bartın’da Amasra Kalesi, Düzce’de Akçakoca Kalesi ve Sinop Kalesi yer alıyor.
2013 yılı itibarı ile UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde Dünya’dan 981 doğal ve kültürel miras, Türkiye’den ise 11 miras alanı var. İstanbul'un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta), Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla), Safranbolu Şehri (Karabük), Truva Antik Kenti (Çanakkale), Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) kültürel olarak da Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir), Pamukkale-Hierapolis (Denizli) gibi alanlar Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.