Konut Piyasalarının Ateşi Dindi Şimdi Fiyat Düşüşü Bekleniyor
2005'in ikinci yarısında büyük bir ivme kazanan ikinci el konut fiyatlarının yükselişi durdu. Büyükşehirlerde konut alım satımı yarı yarıya azaldı. Sektör uzmanlarına göre 'duraklama'nın nedeni, ikinci el konut fiyatlarındaki şişkinlik nedeniyle, orta gelirlinin ev alamaması.
Yaklaşık altı ay boyunca fiyatlarda sürekli yükseliş kaydeden konut piyasalarının ateşi diniyor. Özellikle ikinci el konutlarda fiyatlar sert bir fren yaparken, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa gibi büyükşehirlerdeki işlem hacmi de aylık bazda yarı yarıya azaldı. Tapu Kadastro Müdürlüğü'nün 15 gün sonra açıklayacağı yıl sonu rakamları ile bu tablonun net olarak ortaya çıkması bekleniyor. Ancak alım-satıma aracılık eden emlakçılardan gelen ilk bilgiler, işlem hacminin yarı yarıya azaldığı yönünde. Emlakçılar, Şeker Bayramı ile birlikte kasım ayından itibaren piyasaların durulduğunu ve iş yapamayacak duruma geldiklerini belirtiyorlar. Emlakçıların dikkat çektiği bu durgunluk henüz Türkiye genelinde fiyatlara yansımadı, ama durgunluğun bir süre daha devam etmesi halinde ikinci el konut fiyatlarında oluşan yüzde 30'luk köpüğün alınabileceğine dikkat çekiliyor. Durgunluğa gerekçe olarak, ikinci el konut sahiplerinin mülklerine değer biçerken bölgelerindeki yeni projeleri baz almaları ve fiyatı da buna göre yüksek tutmaları gösteriliyor.
İstanbul'da 100 bin YTL'ye daire bulunmuyordu
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş'e göre, TBMM Genel Kurulu'ndan geçtiğimiz günlerde geçen mortgage yasası fiyat düşecek beklentisine yol açtı. Ateş, "Yasa çıkınca yabancı şirketler gelecek, rekabet artacak. Gayrimenkulun ilk hareketinde alabilecek durumda olanlar aldı, şimdi diğer kesimlerin konut ihtiyacının düşünülmesi gerekiyor. Bu da fiyatların düşmesini sağlayacak" dedi. 2005 yılında gayrimenkulde suni bir piyasa oluştuğunu anlatan Ateş, "İstanbul'da 100 bin YTL'ye normal bir daire bulunamıyordu. Şimdi konut yapımının hızlanması, fiyat ve faizlerin düşeceği yorumları ile alıcılar beklemeye başladı" diye konuştu.
Son iki aydır bazı semtlerde fiyatların yüzde 5 ilâ yüzde 33 gerilediğini öne süren Ateş'in verdiği bilgiye göre, en hızlı düşüşün yaşandığı Beylikdüzü'nde 100 metrekare bir dairenin fiyatı 120 bin YTL'den 80 bin YTL'ye geriledi. En az düşüşün yaşandığı Bakırköy'de benzer bir konut 170 bin YTL'den, fiyatların yüzde 8 düştüğü Bahçelievler'de ise 160 bin YTL'den satılıyor. Daha önce 100 metrekare konut fiyatları 120 bin YTL'de seyreden Avcılar, Eyüp, Kartal, Kurtköy ve Pendik'te ise fiyatlar artık 80-100 bin YTL aralığında.
Müşteri var ama alamıyor
İstanbul'da Akasya Emlak'tan Nihat Cöne, toplu konut projelerinin uygulanma alanı olması nedeniyle gözde bölgelerden biri olan Halkalı ve Başakşehir'de konut fiyatlarının eylülden bu yana aynı seviyede kalmasına rağmen son 3 aydır satış yapılamadığını söyledi. Nihat Cöne, "Aslında müşteri var, ama fiyatlar çok yüksek kaldığı için alıcı ile satıcı orta noktayı bulamıyor. Önceki ay Halkalı'da 95 bin YTL'ye satılan dairenin benzerine 120-140 bin YTL istiyorlar. Biz kriz zamanında bile ayda iki üç daire satıyorduk. Ama şimdi iş yapamayacak duruma geldik" dedi. Turyap Hadımköy yetkilisi Cavit Balmuk da bir sanayi köyü olan Hadımköy'de fiyatların İstanbul'un iç bölgelerindeki fiyatlarla yarıştığını belirterek, "Ev sahibi standart bir daireye 100 bin YTL fiyat biçiyor, ama alıcısını bulamadıktan sonra bu fiyatın ne anlamı var?" diye soruyor.
Ankara Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Ali Taylan, Şeker Bayramı'ndan itibaren başkentte de durgunluk yaşandığını doğruluyor. "Aşırı yüksek fiyatlar alım gücünü kısıtladı" diyen Taylan, 2005 yılında emlakta patlama olduğuna ilişkin yorumların, fiyatların yüksek kalmasına neden olduğu görüşünde. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü rakamlarına göre, geçen yılın ilk dokuz ayında satılan konut sayısının bir yılda sadece yüzde 8 arttığını anlatan Taylan, bu yıl emlakta hızlı fiyat hareketleri olmayacağını söyledi.
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da, şehirde birkaç ay önce ayda 6-7 bin konut el değiştirirken bu sayının 2 binlere indiğini anlattı. Güleroğlu, "Aslında daire alabilecek durumda olanlar geçen yıl aldı. Hatta evi görmeden maket üstünden satın aldılar. Normal bir konutun 90-150 bin YTL fiyat aralığında satıldığı İzmir'de orta gelirliler ev alamıyor. Şu anda bir şey söylemek zor ama durgunluk sürerse fiyatlar gerileyebilir" dedi.
Ev sahipleri heyecanlandı
Century 21 Bursa temsilcisi Cenap Yazan da, fiyatların düşeceğini umut eden alıcıların ev almaya yanaşmadığını gözlemleyen emlakçılardan. Yazan, "Basında çıkan emlak patladı haberleri, ev sahiplerini psikolojik olarak etkiledi, heyecanlandırdı. Mülküne yüksek fiyatlar biçti. Ama daha önce ayda 5-7 daire satıyorduk, kasımdan beri bu sayı 2-3'e indi. Durgunluk uzun sürmez. Marttan sonra piyasa yeniden hareketlenir. Konut talebi olanlar daha ne kadar bekleyecek" diye konuştu. Yazan, Bursa'da standart bir dairenin fiyatının 50 bin ile 250 bin YTL arasında değiştiğini söyledi.
Adana'da Nokta Gayrimenkul satış temsilcisi Atınç Avşar ise durgunlukla birlikte aylık satış sayısının 12'den 5-6 ya indiğini aktardı. "12 yıldır bu sektördeyim, fiyatların gevşediğine hiç tanık olmadım. Bu kadar nitelikli konut ihtiyacının olduğu bir ülkede fiyat kolay gevşemez. Ama aşırı yükselişin önü kesildi, artık piyasa daha dengeli hareket eder" diye konuştu.
Konut piyasalarındaki durgunluk, nüfusun kalabalık olduğu ve 2004-2005'i gayrimenkul piyasaları açısından hareketli geçiren büyükşehirlerde hissediliyor, ama yabancı gayrimenkul yatırımcılarının gözdesi bazı kentlerde emlak canlılığı devam ediyor. Emlakçı Talip Yörükoğlu, "Antalya'da piyasa hareketli, ekonomik kriz olmazsa hareketlilik devam eder. Ruslar Antalya merkezden, Hollandalılar ise Alanya'dan konut alıyor. Sadece yabancılar değil, burası ikinci konutunu, yazlığını alanlar için de ideal. Ağustosta 120 bin YTL olan denizi gören bir daire bugün 200 bin YTL'ye satılabiliyor" dedi.
www.yapi.com.tr: Haberin tamamını okumak için lütfen kaynağa tıklayın.