Çanakkale Boğazı'nda bir özel enerji şirketi tarafından Ar-Ge çalışmaları tamamlanan proje kapsamında elektrik üretilebilmesi için Şubat ayında testlere başlanıyor. Şirketin ortaklarından Abdullah Erkan, boğazda elektrik üretimiyle ilgili hazırlıklarda son aşamaya geldiklerini belirtti. Kepez beldesi açıklarında kurdukları platformla akıntıyı ölçtüklerini ve prototip türbinle elektrik üretmeyi başardıklarını ifade eden Erkan, Ar-Ge çalışmalarını tamamladıklarını aktardı.
Boğazın trafik hattı dışında kalan ve akıntı hızının en yüksek olduğu noktasındaki Kepez Burnu'nda yer alan bölgeyi 30 yıllığına kiraladıkları bilgisini veren Erkan, şöyle devam etti:
"Bölge, Türkiye boğazlarında Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne göre boğaz trafiğini engellemeyecek noktalar arasında su altı akıntı türbin çiftliği kurmak için en uygun yerdir. Yerli kaynaklarla herhangi bir teknoloji transferi olmadan akıntı türbini yapmak için çalışmalara başlanmıştır. Bunun için çeşitli modeller dizayn edilmiş ve bunların gerçek koşullarda testlerini yapmak için bir test platformu hazırlamıştır. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da desteklenen projede son aşamaya gelinmiştir. Testler için çalışmalar devam etmektedir. Proje kapsamında tamamı firmamız tarafından üretilen 30 kilovatlık türbin, Türkiye'nin ilk deniz akıntı türbini olma özelliğini taşımaktadır. Prototip türbin, test çalışmalarının ardından Kepez bölgesindeki alana götürülüp elektrik üretimine başlayacaktır. İlk elektriği üretme tarihi olarak 2014'ün şubat ayının ilk haftasını hedefliyoruz".
Denemelerin başarılı sonuçlanması durumunda yatırım kararı alınarak prototip türbinin ticari amaçlı üretileceğini kaydeden Erkan, bölgede 5 megavatlık su altı enerji santralini hayata geçirmeyi hedeflediklerini duyurdu.