Mortgage, Müteahhidi Kayıt Altına Aldırır

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, uzun vadeli konut finansmanı sisteminin devreye girmesi ile inşaat şirketlerini ve müteahhitleri de kayıtlı faaliyete yönlendireceğini söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, mortgage sistemi ile kayıtdışılığın önleneceğini ifade etti.

Bakan Abdüllatif Şener, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın yayın organı olan İnşaat Sanayii dergisine, konut ve inşaat sektörü konularıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Şener, mali sistemde bir devrim niteliğinde olan mortgage (konut finasmanı) sisteminin hayata geçmesiyle; mali kesimin konut sektöründe belirleyici konuma geçmesini ve bu yolla konut sektörünün artık kayıtdışı gelirlerin aklandığı bir sektör olmaktan çıkarak mali sektörle bütünleşmesinin amaçlandığını söyledi. Şener, sistemin bir yanda planlı kentleşmeye katkı sağlarken, aynı zamanda gayrimenkul sektöründeki kayıtdışılıktan kaynaklanan rekabet eşitsizliğinin önlenmesi ve standartlara uygun modern konutların üretilmesine önemli katkılarda bulunacağını dile getirdi.

Alt sektörleri de hareketlendirecek
Mortgage sisteminin 200'e yakın alt sektörde de canlanmaya yol açacağını belirten Bakan Şener, böylece yeni iş alanlarının ortaya çıkarak sermaye birikiminin sağlanması beklentisi içinde olduğunu söyledi. Sistemin tasarruf sahipleriyle konut alıcıları arasında köprü vazifesi görerek, konut alıcılarının daha ucuz ve daha korumalı olarak borçlanabilmelerinin sağlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Şener, konut finansmanı sisteminden beklenen en önemli gelişmenin kaliteli ve depreme dayanıklı konut üretiminin özendirilmesi olduğunu belirtti. İnşaatın henüz tamamlanamadığı durumlarda yapılmakta olan konutun imar mevzuatına uygun inşa edildiğini kontrol edilme olanağı bulunmadığını kaydeden Şener, şunları söyledi:"Bir konutun imar mevzuatına uygun inşa edildiği kaçak yapı kullanma izni alındığında kesinleşmektedir. Konut üreticilerinin bu konuda gösterecekleri özen ve hassasiyet, kaçak yapılaşmanın önlenmesi ve planlı kentleşmenin sağlanması yönünde önemli bir adımdır. Bu şekilde standartlara uygun ve modern konutların inşa edilmesi, bu sektörün sağlıklı bir şekilde büyümesini ve ekonomimize olan katkısının artmasını sağlayacaktır.

İnşaat sektörü ve bağlı sektörler canlanırken, aynı zamanda bu sektörlerde gerçekleşen kayıtdışılığın önüne geçirilmesi mümkün olabilecektir. Finansman kurumlarının kaydı altında gerçekleşecek konut alımları arz tarafını oluşturan inşaat şirketlerini ve müteahhitleri de kayıtlı bir şekilde faaliyet göstermeye zorlayabilecektir."

Şener, konut finansmanı sisteminin hayata geçirilmesiyle konut talebinde oluşacak artışla inşaat sektöründe ve ilgili sektörlerde yaşanacak canlanmanın, bu alandaki işgücü gereksinimlerini de artıracağını kaydetti. Şener, "Konut talebinin artmasıyla birlikte emlakçılık sektörünün de hareketlenmesi kaçınılmazdır" dedi.

Şener, son dönemde hızlı bir artış gösteren konut fiyatlarının gelecek dönemde daha istikrarlı seyredeceğinin tahmin edildiğini belirterek, yeni konutların üretilip piyasaya sunulmasıyla konut fiyatlarının da istikrarlı bir dengeye kavuşacağını ifade etti.