Çamlıca Camisi'nin Altına Türk-İslam Eserleri Müzesi



Türkiye'nin '7 minareli ilk camisi' olacak Çamlıca Camisi'nin mimari detay çalışmaları devam ediyor. Statik projesi de tamamlanmak üzere olan Çamlıca Camisi'nin kısa bir süre sonra hafriyat çalışmaları başlayacak. Projeye ek olarak, caminin altına 10 bin 600 metrekarelik Türk-İslam Eserleri Müzesi inşa edilecek.

İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından geçen yıl düzenlenen yarışmayı kazanan projenin mimarları Hayriye Gül Totu ve Bahar Mızrak öncülüğündeki 5 kişilik ekip, caminin dış mimari detaylarını tamamlamak için bir çalışma yürütüyor. NTVMSNBC'nin AA kaynaklı haberine göre İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, mimari detaylar üzerinde çalışıldığını, statik projenin bitmek üzere olduğunu, zemin etüdünü tamamlama aşamasına geldiklerini söyledi.

Gündüz kazıp, gece taşıyacağız

Külünk, ''İnşaat alanından 50 bin kamyon (600 bin metreküp) hafriyat çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle hafriyat çalışmaları birkaç ay sürecek. Çamlıca'nın yol koşulları da göz önüne alındığında, bu bölgede yaşayan insanlara rahatsızlık vermemek adına hafriyatı gündüz kazacağız, gece taşıyacağız'' dedi.

Şantiye alanının da hazırlandığını anlatan Külünk, yarışmanın duyurusundaki mimari özelliklerin geçerliliğini koruduğunu, yarışmayı kazanan projenin uygulanacağını ifade etti.

100 milyon lirayı geçecek

Projeye ek olarak caminin altına 10 bin 600 metrekarelik Türk-İslam Eserleri Müzesi inşa edileceğini aktaran Külünk, ''Cami için henüz bir isim belirlenmedi. Şu anda Çamlıca Camisi olarak adlandırıyoruz. İlerleyen süreçte farklı bir isim konulabilir. Proje, yaklaşık 100 milyon lirayı geçen bir proje olacak'' diye konuştu.

Caminin mimarlarından Bahar Mızrak da projenin mimari detayları üzerinde çalıştıklarını, Türk-İslam Eserleri Müzesi haricinde projenin genelinde büyük bir değişiklik olmadığını aktardı.

Otopark kapasitesi 3 bin 500'e çıktı

Türk-İslam Eserleri Müzesi'nin yanı sıra daha önce bin araç kapasiteli planlanan otoparkın kapasitesinin 3 bin 500'e çıkarıldığını anlatan Mızrak, ''Caminin dış detayları üzerinde çalışıyoruz. Caminin kubbe çapı İstanbul'u simgelemesi adına 34 metre, İstanbul'da yaşayan 72,5 milleti simgelemesi adına yerden yüksekliği 72,5 metre, Malazgirt Zaferi'ni simgelemesi adına minare boyu 107.1 metre olacak. Biri caminin dış avlusunda yer alacak sekizgen şeklindeki zaman minaresi olmak üzere toplam 7 minare bulunacak. Şerefeli inşa edilecek bu minarenin üzerinde saat de bulunacak.

Cemaat kapasitesi avlu dahil 30 bin metrekare olarak tasarlandı. Cami yaklaşık 15 bin metrekarelik alana oturacak. Eğitim ihtiyacının karşılanmasına yönelik de 50'şer kişilik 10 adet derslik, sosyal kültürel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik 750 kişilik konferans salonu, 250 kişilik toplantı salonu, kütüphane, sergi salonu, gasilhane ve yemekhane yer alıyor'' dedi.