Mart 2013 tarihinde hafriyat çalışmaları başlayan ve 6 Ağustos 2013’te temeli atılan Çamlıca Camisi projesinde yola 2 firma ile çıkıldı. Radikal'in haberine göre, Gür Yapı ve Özkar İnşaat’ın yüklenici firma olarak başladığı proje artık sadece Gür Yapı sorumluluğunda. Şantiye alanında bulunan künye bilgilerinde de Özkar adı çıkarıldı. İflas erteleme için 3 Aralık 2013’te başvuruda bulunan ve 13 Aralık’ta tedbir kararı çıkan şirketin mahkemesi 6 Mart 2014’de yapılacak.
Şirketin yaşadığı finansal zorluklar nedeniyle kendi isteğiyle projeden çekildiklerini söyleyen Özkar Grup Genel Müdürü Fatih Özcan, “Aralık ayında cami projesinden çıkmak için idareye başvuruda bulunduk. Projenin bu süreçten zarar görmesini istemedik” dedi.
Bugüne kadar yaklaşık 28 bin konut teslim ettiklerini ve devam eden 18 şantiyeleri olduğunu belirten Özcan, balon ödemelerde zorlandıklarını ve bu durumu banka kredileriyle aşmak isterken daha zor duruma düştüklerini söyledi. Borçlarını 36 ayda ödemeyi hedeflediklerini belirten Özcan, “Özkar Grubun cirosunun yüzde 92’si Özkar İnşaat’tan geliyor. İnşaatta yaşadığımız sorun diğer grup şirketlerini de etkiledi. Bir projede yaşadığımız sorun bizi likidite krizine götürdü. Ticari hayatta bu tarz sorunlar olabiliyor. En kısa sürede tüm şirketleri bu durumdan kurtarıp, daha da güçleneceğiz” dedi.
Çamlıca Tepesi’ne 150 milyon yatırımla inşa edilen camide inşaat çalışmaları sürüyor. 300 kişilik ekibin 7 gün 24 saat çalıştığı şantiyede inşaatın yüzde 35’i tamamlandı. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın da ziyaret ettiği cami ve kültür merkezi projesinin 1 Temmuz 2016 cuma günü (Kadir gecesi) tamamlanması hedefleniyor. Projede caminin yanında müze, kütüphane, konferans salonu, sergi alanı, seyir terasları ve dinlenme alanları da yer alıyor. 4 blok halinde inşa edilen ve 6 minaresi bulunan camide 37 bin 500 kişinin ibadet etmesi planlanıyor.
İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, Çamlıca Camii projesinde teknolojinin imkanlarından da faydalanacaklarına dikkat çekti. Camiyi gezmeye gelen turistler için bir gezi parkuru olacağını belirten Külünk, “Yabancılar gezerken birkaç dilde yapılan ibadet anlatılıp İslamiyet hakkında bilgi verilecek. Kurulacak dev ekranda dualar Arapça, Türkçe ve İngilizce yazacak” dedi. Engelliler içinde özel bir proje hazırladıklarını söyleyen, engellilerin camiye rahat ulaşımı ve ibadet kolaylığı için formüller geliştirdiklerini ifade etti. Külük, sağır ve dilsizlerin önünde açılacak ekranlarla ibadet yapabileceklerini dile getirdi. İyi bir akustik ortam yakalamak için çalışmalara başladıklarını belirten Külük, Selçuklu ve Osmanlı mimari çizgileri taşıyan projedeki kapı, cam, sütun gibi detaylar için örnekler hazırlandığını kaydetti.
Caminin mimarisi için yapılan yarışmadan birinci çıkmayınca ikinci proje kabul gördü. Sultanahmet Cami’sine benzemesiyle tartışılan ve 268 rakımlı Çamlıca Tepesi’ne konumlanan camiyle kent süluetine yeni bir görüntü eklenecek. Cami minareleri 2 ay içinde çıplak gözle görülecek. 6 minareli projede 4 minare 107.1, 2 minare de 90 metre olacak.