2020’de camiye dönüştürülmesine karar verilen Kariye’nin açılış defalarca ertelendi. Fresk ve mozaikleri kapatılan Kariye’nin yaklaşık üç yıldır neden açılmadığına dair bir açıklama yapılmazken restorasyon süreci ise yine soru işaretlerine neden oldu.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 yılında Ayasofya’nın ardından tarihi 6’ncı yüzyıla kadar uzanan ve İstanbul’un en eski yapılarından biri olan Kariye Müzesi’ni de camiye dönüştürdü.
Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen Kariye’de ilk namazın 30 Ekim 2020’de kılınacağı açıklandı. Hatta Kariye’nin Erdoğan’ın katılımıyla kılınacak Cuma namazı ile açılacağı detayı dahi kamuoyuyla paylaşıldı.
Diyanet, “Kariye’nin ibadete açılmasıyla ilgili hazırlıkların devam etmesi nedeniyle açılışın ertelendiğini” duyurdu. Ardından 2021 yılında dönemin Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Kariye’nin 2021 sonunda açılacağını duyurdu, fakat yine açılmadı. Daha sonra Sabah Gazetesi, Kariye’nin 23 Şubat 2024 Cuma günü “ibadete açılacağını” bildirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise yaptığı yeni açıklamayla Kariye’nin mayıs sonunda açılacağını kaydetti.
1945’te müze yapılmıştı
Bizans İmparatorluğu döneminde 6’ncı yüzyılda kilise olarak inşa edilen yapı, İstanbul’un fethinden sonra 58 yıl sonra II. Bayezid’in sadrazamı Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek ‘Atik Ali Paşa Camii’ veya ‘Kariye Camii’ olarak anılmaya başladı. Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945’te aldığı kararla müzeye çevrilen yapı, Danıştay 19’uncu Dairesi’nin 2019’da aldığı kararla camiye dönüştürülüyor.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.