İhale aşamasındaki projeye göre, Rumeli Hisarı'nda konserlerin verildiği kısımda minaresinin bir bölümü hâlâ duran Boğazkesen Camii yeniden yapılacak.
Büyükşehir Belediyesi'nin cami yapmak için seçtiği son yer, yaz geceleri İstanbullular için vazgeçilmez konser ve eğlence mekânı haline gelen Rumeli Hisarı. Hisar'daki 20. yüzyılın başlarında yıkılan Boğazkesen Camii'nin yeniden inşası projesi ihale aşamasında. Camii'nin anıtsal değeri olmadığı ve ibadete açılamayacağı belirtildi.
1451-1452 tarihleri arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan caminin restorasyonu projesi ocak ayından beri Büyükşehir Belediyesi'nin 'ihale aşamasında bulunan projeleri' arasında. Belediyenin internet sitesinde camiyle ilgili şu ifade yer alıyor: "1451-1452 tarihlerinde inşa edilen Rumeli Hisarı'nın avlusunun ortasında Fatih Sultan Mehmet tarafından vakfedilen caminin bugün yalnız minaresinin gövdesi durmaktadır. Kitabesiz iki çeşmeden başka, caminin altında büyük bir sarnıç su ihtiyacını sağlamaktaydı. 23 Ocak 2006 tarihinde işe başlanmıştır."
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Kültür Bakanlığı'nın da haberdar olduğu proje konusunda, "Kesin bir şey yok" yanıtını verdi. Yetkililer, caminin ibadete açılıp açılmayacağı konusunda da net bir bilgi vermedi.
Eski Hisarlar Müdürü Erdem Yücel'se, camiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Osmanlı mimarisinde bir kale yapılırken mutlaka cami ve hamam yapılır. Bu kaleye de küçük bir mescit yapılmış ancak fetihten sonra kendi haline terk edilmiş. 17 yüzyıldan sonra buraya bir Osmanlı mahallesi kurulmuş, o dönemde de bu mahalle camiyi kullanmış. Hisar, Celal Bayar döneminde restore edilirken bu mahalle ortadan kalktı, caminin son kalan parçaları aynı dönemde yıkıldı. Mahalle 1953'te yıkıldı, mescitse çok önceden kullanılmaz hale geldi."
'Mimari bütünlüğü bozar'
Boğazkesen Camii'nin anıtsal değer taşımadığını belirten Yücel, şöyle devam etti: "Hiçbir anıtsal değeri yok. Hiçbir kaynakta caminin mimari yapısı hakkında sağlıklı bilgi yok. Neye göre rölevesi çıkarılacak, neye göre restore edilecek belli değil. Hatalı yapılacak bir restorasyon Hisar'ın mimari bütünlüğünü tamamıyla bozar. Kaldı ki bu cami yeniden inşa edilse bile ibadete açılmasını isteyecekler. Oysa burası bir müze. Müzelerin ibadete açılması mümkün değil. Biz bu sorunu yıllardır Ayasofya'da yaşıyoruz. kaldı ki Hisar'ın hemen karşısındaki iskelede bir mescit mevcut."
Cami tartışmaları yeni değil
Cami tartışması İstanbul için yeni değil. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde Taksim'e cami yaptırmak istemiş ancak itirazlar karşısında vazgeçmişti. İkinci cami tartışması ise geçen yılın eylül ayında patlak verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AKP'lilerin oylarıyla alınan karara göre, 10 bin 818 metrekarelik Göztepe Parkı'nın yüzde 23'ünün ibadete açılması tartışmaya yol açmıştı. İmar planlarına yönelik itirazlar Büyükşehir Belediyesi'nin 14 Haziran'daki oturumunda reddedildi. Böylece cami yapılmasının önü açıldı.