Cami Görevlilerine 'Eski Eser Nasıl Korunur' Dersi



Foto: Sema Kaplan (AA)

Diyarbakır'da restorasyonu süren tarihi Ulucami'de incelemelerde bulunan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bir süre önce tarihi eserleri restore edenler ve koruyanlara yönelik eğitim düzenlediklerini belirterek, şimdi de eski eserleri kullananlara yönelik eğitim programlarına başlayacaklarını söyledi. 2007 yılından bu yana eski eser restorasyonunda çalışan müteahhit firmaların yöneticileri ile mimar ve restoratörlerin 6 aylık eğitimler aldığını vurgulayan Ertem, benzer bir eğitimin camilerde görev yapan imam ve müezzinlere yönelik olacağını anlattı. Eğitimlerde cami görevlilerine ''Eski eser nasıl korunur? Nasıl kullanılır ve nasıl geleceğe taşınır?'' konularında eğitim verileceğini ifade eden Ertem, ''Tarihi eserleri kullananlara yönelik eğitimlerle eski eserleri yaşatma noktasında daha şanslı bir deneme geçebiliriz'' dedi.

Ertem, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak 2003 yılından sonra başlayan restorasyon sürecini aynı tempo ve kararlılıkla sürdürdüklerini ifade ederek, bu kapsamda her yıl geçmişe nazaran daha dikkatli bir şekilde restorasyon çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye'de 8 yıl içerisinde 3 bini aşkın vakıf eserinin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini, bu yıl da 600-700 eserin restorasyonunun programlandığına dikkati çeken Ertem, 2011'de restorasyonlar için yatırım bütçelerinin 100 milyon lira olduğunu ancak elde edilen gelirlerle bu rakamın artabileceğini vurguladı. Ertem, ''2023 perspektifimizde 10 bin eserin restorasyonu var'' diye konuştu.
    
Vakıflar Genel Müdürü Ertem, Diyarbakır'da restorasyon çalışmalarının geçmiş yıllarda olduğu gibi bugün de devam ettiğini ifade ederek, kentte programlanan eserlerin dışında aciliyeti olan Nasuh Paşa Cami, Lale Bey Cami, Hasan Paşa Hanı'nın onarımı eksik kalan bölümleri ile Lice Ulucami, Rakıbiye Cami, Hazro Beykonağı, Mardin Teker Cami, Mardin Dara Ulucami ve Şeyh Yusuf Camisi'nin restorasyon kapsamına alınacağını bildirdi.