Cam Balkonda Komşunun Rızası Şart



Birçok ev sahibi cam balkon kapama için nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini öğrenmek istiyor. Yargıtay’a göre balkon ‘ortak yerlerden’ ve cam balkon tadilatı yapmak için komşularınızdan rıza almak şart. Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu, bugünkü yazısında tadilat yaptırmak isteyenlere uyarılarda bulundu.

Kriter: Komşuyu rahatsız etmemek
Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan (KMK) kaynaklı davaların temyiz incelemesinde bulunan Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin emekli üyesi Avukat Mahmut Kamacı, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Gürültüsüz bir tadilat elbette olmaz. Önemli olan gürültünün diğer kat maliklerini rahatsız edecek boyutta olup olmamasıdır. Kanun ‘Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken, doğruluk kaidelerine uymak; özellikle birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlüdürler’ diyor. Bağımsız bölümde meydana getirilen gürültü, ses, pis koku vb. diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız edecek boyutta ise ve başka türlü önlemlerle giderilemiyorsa, rahatsız olan kat maliklerine hâkime başvurma hakkı tanıyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Hakim bilirkişi incelemesiyle belirlenir
Gürültünün rahatsızlık verecek boyutlarda olduğu saptandığında, bu gürültünün Gürültü Kontrol Yönetmeliği’nin izin verdiği ölçünün altına çekilebilmesi için alınması gereken önlemler olup olmadığını hâkim bilirkişi incelemesiyle belirliyor. Örneğin, kendi bağımsız bölümünüzün laminant olan döşemesini ahşap döşeme malzemesiyle değiştirmek istiyorsunuz. Ahşabın hızarla kesim işini, bağımsız bölümün dışında yapmanız, diğer kat maliklerini rahatsız etmemekle ilgili yükümlülüğünüze uygun davrandığınızı gösterir. Dış cephe duvarları ve komşu bağımsız bölüm (alt-üst-yan) ile sizin bağımsız bölümünüzü ayıran duvarlar ise ‘ortak alan’dır. Buralarda tadilat yapamazsınız.

Balkon tadilatı için yazılı rıza şart
Yargıtay’a göre, bağımsız bölüme ait gibi görünen, ana yapının dış cephesinde bulunan kapı, pencere ve balkonlar ile ortak koridor ve sahanlıklara veya merpen boşluklarına bakan kapı, pencere ve balkonlar dış görünümleri açısından ‘ortak yer’ kabul ediliyor. Bunun sonucu bir bağımsız bölüme ait balkonun birden çok parçadan oluşan cam ile kapatılması; camların sabit ray üzerinde kayarak açılıp kapanır olması ya da saydam veya ışık geçirmeyen özellikte olmasının bir önemi bulunmamaktadır. Bu tip cam balkon tadilatlarında da kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası alınması şarttır.”

Yazının tamamına linkten ulaşılabilir...