İstinye ve Tarabya Tekneparklarının açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Reşit Paşa Vakıfbahçe’deki tapu problemini de bildiğini ifade ederek, “Burası İTÜ arazisi olduğu için sizlere tebligatlar geliyordu binalarınızı yıkacağız diye. Şimdi biz bu mahkemeyi kazandık. Bu yer İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. İşte tapusu elimde. Bu sorunu da biz çözeceğiz. Sizlerin gönlünü alacağız. Bizim böyle bir anlayışımız var” diye konuştu.
İstanbulluları memnun etmek ve yaşamlarını düzeltmek için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeniköy PTT Evleri, Kazım Karabekir ve Çayırbaşındaki Vakıf arazilerinin Büyükşehir’e devri için inşallah Milli Emlak Müdürlüğü çalışmasını yaptı, bize devredecek. Tapuları da biz vereceğiz. İş bu hizmet bu çalışma bu. Beyoğlu ve Okmeydanı, Kartal Hürriyet Mahallesi gibi birçok noktada bu çalışmalarımız devam ediyor”.
Marinadan 388 tekne faydalanacak
Tören alanını dolduran vatandaşlara hitap eden Başkan Topbaş, açılışı yapılan marinaların da İstanbul’un önemli yansımalarından ve yüzlerinden biri haline geleceğini söyledi. Topbaş, "Kesilip denize atılan halatlar, sahilde gece ve gündüz yaşanan sıkıntılar artık olmayacak. İstinye ve Tarabya koylarının nasıl bir rezillik içinde olduğunu burada yaşayan vatandaşlar biliyor. Taradık, temizledik, akan dereleri ıslah ettik. Güzel bir hale geldi. Şimdi İstanbul’un denizi en iyi şekilde kullanması için bu tekne parkları yaptık. Toplam 388 teknenin barınacağı marinalar, bölgeye hareketlilik getirecek; istihdam oluşturacak ve çevre krilliğini ortadan kaldıracak. Marinaları sahilden uzakta yaptığımız için İstanbulluları da denizle buluşturmuş olduk" şeklinde konuştu.
Tekneparkta olta balıkçıları da yer alacak
Bu tekne parklarda olta balıkçılığı yapan balıkçılara da yüzde onluk bir pay ayrıldığını ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu koy marina dışında, vatandaş ve balıkçıların, herkesin kullanacağı şekilde düzenlendi. Burada çevreci bir yatırım yaptık ve koy temizlendi; halkın denizle buluşmasını sağladık. Rıhtım, artık vatandaşlar tarafından rahatlıkla kullanılacak. İstanbullular sahilden artık denizi görebilecek ve bu koylarda sahilden yine balık tutulabilecek. Bu kordon boyunda yeni bir düzenleme çalışması yapıyoruz. Bu tekne parklar, şehrin modernliği açısından önemli; şehirler, bu tür hizmetlerle kendini hissettiriyor. Bu tekne park İstanbul’un bir zenginliği olarak algılanıyor. Bunların sayısını İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’ne bakan kıyılarda artırarak, İstanbul’u daha yaşanır kılacağız”.
Çevre dostu teknolojilerin kullanıldığı Teknepark sistemi içinde, elektrik ve su hizmeti, dalgıçlık hizmeti ve teknik servis hizmetleri ile sintine ve evsel atık alım hizmetleri gibi marina hizmetleri de ücreti mukabilinde verilerek Boğaz’ın doğal dokusu korunacak, denizsuyu temizliği sağlanacak. Atıkların toplanması ve uygun noktalara nakli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ve İSTAÇ A.Ş tarafından mobil olarak verilecek. 388 deniz taşıtı kapasiteli İstinye ve Tarabaya koylarında, balıkçılar için yüzde 10 ücretsiz alan ayrıldı.