İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Rumelihisarı'nın avlusunda tamamen yıkılmış olan Boğazkesen Camii'ni restorasyon adıyla yeniden yapma projesini uzmanlar, ''Rumelihisarı'nın bugünkü çağdaş işlevinin reddi'' olarak değerlendiriyor.
Arkeolog ve sanat tarihçisi Doç. Dr. İlker Bıçakçı , Rumelihisarı'na cami yapma projesine ilişkin görüşlerini aktarırken ''Kutsal simgeler üzerinden yürütülen siyaset anlayışı, toplumsal kutuplaşmaları körüklemektedir. Halen müze olarak kullanılan bir mekânı, ısrarla 1900'lerdeki haline döndürerek ibadete açma çabası manidardır. Bu girişimin özünde Rumelihisarı'nın bugünkü çağdaş işlevinin reddi vardır'' dedi.
Bıçakçı, ''Cami gibi inanç simgesinin her fırsatta siyasi propaganda aracı olarak kullanılması da üzücüdür'' diye konuştu.
Sanat ve kültür tarihçisi Sezai Gülşen , Rumelihisarı'nda yapılacak caminin ibadete açılmasının bu mekânı sanata ve kültüre kapatmak anlamına geleceğini ifade ederek şunları söyledi: ''Bu da sanat ve kültüre çok büyük bir darbe olur. Bu tür çalışmaları kendi adıma da, sanat ve kültür adına da doğru bulmuyorum. Eğer bunu Fatih Sultan Mehmet 'e saygı duyduklarından yapıyorlarsa burasının cami olması o yıllarda kendi portresini yabancı ressamlara yaptıran Fatih'in sanata bakış açısına, dolayısıyla da Fatih'e saygısızlıktır. Bu bakış açısı sanatta konu kısıtlamasına ve sansüre neden olacaktır.''
Rumelihisarı'nda yaşayan Zekeriya Kızıl adlı yurttaş da hisara cami projesine tepkisini dile getirirken Rumelihisarı semtinde birbirine çok yakın Alipertek ve Kemaleddin camilerinin olduğuna dikkat çekti.