Büyükşehir’in Şefkat Evleri Türkiye’ye Örnek Proje Oldu



Büyükşehir Belediyesinin tedavi için başkente gelen hastalar ve yakınları için açtığı “Şefkatevleri” 7 yılda 32 bin 500 hasta ve hasta yakınını ağırladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre ilk “Şefkatevi”, 2003’te Etlik Osmanlı İş Merkezi’nde açıldı. Şefkatevlerinin ikincisi 2005’te Ulus Rüzgarlı’da, üçüncüsü 2007’de Varlık’ta, dördüncüsü de geçen ay Ulus’taki Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin yakınında hizmet vermeye başladı. Beşinci şefkatevinin ise Demetevler Onkoloji Hastanesi yakınında açılması planlanıyor.

Şefkatevleri 7 yılda 32 bin 500 hasta ve yakınını ağırladı. Barınma, sabah kahvaltısı, akşam yemeği ve temizlik hizmetinin ücretsiz olarak verildiği şefkatevlerinde mutfak, banyo, çocuk oyun odası, televizyon odası ve dinlenme odası bulunuyor. Hastalar her sabah servislerle hastanelere ulaştırılıyor.

Hakkari birinci

Şefkatevlerinde kalanlar arasında birinci sırada Hakkari’den gelenler yer alırken onu, Çorum ve Diyarbakır’dan gelenler izliyor. Şefkatevlerinden çoğunlukla erkekler faydalanıyor.

Tedavi için Ankara’ya gelenler ve yakınları hastanelerin “Sosyal Servis” bölümlerinden şefkatevlerinde kalabilmek için gerekli belge ve şartları öğrenebiliyor. Hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar ya da SSK ve Bağ-Kur’lu olanlarla yeşilkart sahipleri hastaneden alınan onaylı belge, ikamet ettiği şehirden aldığı sevk belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, sağlık karnesi fotokopisi ve tedavi süresini gösterir belge ile şefkatevine başvuru yapabiliyor.

Nevin Hanım'ın aklına geldi

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, şefkatevlerinin tüm Türkiye’ye örnek olduğunu belirtti. Şefkatevi projesinin eşi Nevin Gökçek’in önerisi üzerine hayata geçirildiğini anlatarak, “Eşim Ankara’da çok dolaşır. Bir gün hastane bahçesinde gördüğü manzaradan çok etkilenmiş. Bir anne kaldığı çadırın kenarında, soğukta, çocuğunun kıyafetlerini yıkıyormuş. Bunu akşam bana anlattı. Bunun üzerine şefkatevleri projesi doğdu” dedi.