Büyükşehir Zoruyla Okul Manzaralı Kent Bombası



Etimesgut İstasyon Topçu Mahallesi 14.Cadde girişinde inşası devam eden akaryakıt istasyonu çevre halkında büyük tedirginlik yaratıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın uyarısına rağmen yapılan ve konutlarla iç içe olan akaryakıt istasyonunun hemen karşısında bir de okul inşaatı yükseliyor.

Etimesgut İstasyon Topçu Mahallesi 14. Cadde girişinde inşası devam eden akaryakıt istasyonu çevre halkında büyük tedirginlik yaratıyor. Konutlarla iç içe olan akaryakıt istasyonunun hemen karşısında bir de okul inşaatı yükseliyor. Çevre halkı, "Biz kendimiz için endişelenirken yüzlerce öğrenciyi de burada eğitim görmeye mecbur bırakacaklar. Ya akaryakıt istasyonunu kaldırın, ya da okulu" diyerek isyan ediyor.

Benzinliğin hikayesi de konumu kadar ilginç. 3 bin 148 metrekarelik altı ayrı parselden oluşan konut alanı 18 Mart 2003 tarihinde Büyükşehir Belediyesi tarafından konut alanından "Konut dışı kentsel servis alanına" dönüştürüldü. Dönemin Etimesgut Belediye Başkanı MHP’li Enver Demirel’in itirazları da Meclis’te reddedilince yapı emsali 1.5’a çıkartılarak akaryakıt istasyonunun temelleri atıldı.

Demirel’in tüm itirazlarına karşın Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen karar Mart 2004 yerel seçimlerinin ardından Demirel seçimi kaybedince akaryakıt istasyonunun 1/1000’lik planlarının yapılması için Etimesgut Belediyesi’ne gönderildi.

Etimesgut Belediyesi "Çevre sorunları konusunda ilgili kuruluşlar nezdinde gerekli önlemler alınacaktır" hükmü gereği akaryakıt istasyonunun uygun olup olmadığının ve parselin çevresindeki yapılaşmanın değerlendirilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurdu.

Bakanlıktan net uyarı

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yazısı tehlike konusunda bir uyarı niteliğindeydi: "Parsel çevresindeki yapılaşma koşulları incelendiğinde, okul alanına 25 metre, konut alanlarına 5 metre ve 17 metre mesafede ve kavşak köşesinde olduğu anlaşılmış olup bu durum planlama açısından olumsuz bir durum (Bu tür faaliyetler planlanırken okul ve yerleşim alanlarından uzak bir mesafede yer seçmesi gerekmektedir) oluşturmaktadır. Ayrıca, ’2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5491 sayılı Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Daire Kanun ile bu kanunlara istinaden yayınlanmış olan Yönetmelik’ hükümlerine uyulması ve çevre kalitesinin korunması için kirliliği önleyici her türlü tedbirin alınması gerekmekte olup, söz konusu işlemlerin yukarıda yer alan hususlar dikkate alınarak mevzuat çerçevesinde ilgili idaresince değerlendirilmesi gerekmektedir."

Büyükşehir’in ısrarı

Etimesgut Belediyesi, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bu uyarı mahiyetindeki yazısının ardından akaryakıt istasyonunun 1/1000’lik planını yapmaktan vazgeçti. Bunun üzerine yeni belediye yasası gereği ilçe belediyesi yapmasa da 1/1000 planı yapma yetkisi olan Büyükşehir Belediyesi benzinlik ısrarını sürdürdü ve Çevre ve Orman Bakanlığı’nın uyarı yazısına rağmen akaryakıt istasyonunun inşa edilmesinin yolunu açtı. İnşaat halindeki istasyon için ise bölge halkının endişeli bekleyişi şimdiden başladı.