Büyük Patronlar Çıkaran Sultanhamam ’Araçsız’ Canlanacak



Eminönü’nün iki ’marka semti’ Mahmutpaşa ve Sultanhamam, araç trafiğine kapatılacak ve İstanbul’un 10 milyon turist hedefine uygun turizm alışveriş merkezi perojesinin en önemli parçaları haline gelecek. Eminönü Belediyesi ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) arasında imzalanan protokole göre, İTO, belediyenin yayalaştırma projesi kapsamında Mahmutpaşa ve Sultanhamam’ın bir kısmını kapsayan ilk adım için 800.000 YTL’lik destek sağlayacak. Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, belediye olarak "2010 Adım Adım Eminönü" projesi için çalıştıklarını söyledi. Er, "Bu projenin tamamını hayata geçirmemiz için yaklaşık 15 milyon YTL’lik bir bütçe gerekiyor. İTO ile ilk adımı atıyoruz. Diğer işadamı örgütleriyle de konuşacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da gideceğiz" dedi. Başkan Er, İTO ile imzaladıkları protokol ile Mahmutpaşa Caddesi ve çevresinde büyük dönüşüm yaşanacağını, bunun diğer cadde ve sokaklara örnek olacağını vurguladı.

İkinci Altın Çağ Olabilir
Türk iş dünyasının çok önemli isimlerinin ’ticareti öğrendiği yer’ olan ve ’Ticaretin Üniversitesi’ olarak anılan Sultanhamam ve çevresi de tamamen yayalaştırılacak. Bu çalışmalarla Sultanhamam’ın yeni dönemde İstanbul’un en popüler ’turizm alışveriş merkezlerinden’ biri haline gelmesi planlanıyor. Bu bölgede yetişip sanayici olmuş ve ürünleri markalaşmış birçok işadamının da ’Yeni Sultanhamam’a uygun olarak bu bölgede büyük showroomlar, mağazalar açması bekleniyor. Bu gerçekleşirse, Ahmet Zorlu, Cavit Çağlar, Ahmet Paralı, Abdullah Kiğılı, Nuri Güven, Halis Toprak, Halil Çetinkaya, Nuh Mehmet Küçükçalık, Mehmet Baldöktü, Mehmet Kilimci, Mithat Gürsoy, Rüştü Akın, Recep Tanrıverdi, Mesut Toprak ve daha pekçok işadamını yetiştiren Sultanhamam bir bakıma ikinci altın çağını yaşamaya başlayacak. Halen 8 bin civarında küçük işyeri ve 10 milyar dolara yakın iç ticaret cirosu olan Sultanhamam’ın dönüşümü başarması halinde İstanbul’un yükselen turizm gelirlerinden büyük pay alabileceği bildiriliyor.

Kırmadan yapmaya çalışıyoruz
Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, tarihi ilçenin geleceği için "Tarih, kültür, turizm, ticaret" ayakları güçlü bir proje uygulamaya aldıklarını belirterek şunları söyledi: "İTO ile ilk adımı atıyoruz. Mahmutpaşa’da istediğimizi yapınca, ne yapmak istediğimizi de göstermiş olacağız. Sonra Sirkeci-Vezneciler, alt ve üst Laleli yayalaşacak. Kırmadan, göstererek yürümek istiyoruz. Kendi çıkarlarına olduğunu görsünler zaten kendiliğinden dönüşüm yaşanacak. Şimdi Mahmutpaşa yokuşunun, Kapalıçarşı’nın Mahmutpaşa’ya bakan karpısından başlayıp, Mısır Çarşısı’nın üst kapısına kadar yayalaştıracağız. Bu alanın büyük bölümünü İTO yapmış olacak. Sultanhamam’ın bir kısmını da yapacağız. Muhmutpaşa esnaf derneği ile birlikte çalışıyoruz."

Mahmutpaşa Avrupa’nın moda merkeziydi, yine öyle olmalı

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Mahmutpaşa’nın yayalaştırılması ve ’restore edilmesi’ projesinin çok sembolik ve önemli bir iş olduğunu söyledi. Yalçıntaş, İTO’nun Eminönülü bir kurum olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Dünyada bütün eski kentlerin tarihi merkezi olan bir semti vardır. Eminönü de böyle bir yer. Mahmutpaşa ve Sultanham’ın ise ayrıca çok simgesel özellikleri var. Birincisi; cumhuriyet döneminde özel sektördeki çok önemli isimlerin büyük bölümünü yetiştiren ticaret merkezidir. İkincisi tekstil ve konfeksiyon için çok kritik bir yer. Çünkü Osmanlı döneminde Mahmutpaşa bir moda merkeziydi ve tarih incelendiğinde hem Osmanlı Sarayı’nın hem de Avrupa’daki birçok sarayın erkánının Mahmutpaşa’dan giyindiğini görürüz. Mahmutpaşa bu özelliği ile tarihin ilk moda merkezlerinden biriymiş. Şimdi hedef aynı işleve yeniden kavuşturmak olmalı. Üçüncü önemli nokta ise bu bölgenin Türk tüccarının geleneksel özelliklerini tanımlamasıdır. Sözün senet olması, kendisine gelen müşteriyi eğer siftah yapmamışsa komşusuna gönderme anlayışı hep burada yaşanmıştır. İTO olarak bu nedenle doğru adım attığımıza inanıyoruz. Umarız bizim gibi diğer iş dünyası örgütleri de hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu çalışmalara katkı yaparlar."

Cadde ve sokaklar yenilenecek, levha ve saçaklar temizlenecek


EMİNÖNÜ Belediye Başkanı Nevzat Er, İTO ile birlikte başladıkları Mahmutpaşa Yokuşu’nun yayalaştırma projesinin ilk 45 gününde cadde ve bazı sokakların yapımıyla geçeceğini, sonraki 45 günde de dış cephelerin, levhaların ve saçakların ele alınacağını söyledi. Başkan Er, "Üç ay içinde tamamlayacağız. Şu anda esnaf pek anlamıyor ama aslında Eminönü yeni bir altın çağa görecek. Projemizi uygulamada sorun biraz kaynak sorunu ama daha çok bölgedeki alışkanlıklar. Bizim bu yılki hedefimiz 6 ay içinde tüm Eminönü’ndeki yayalaştırma projelerimizi tamamlamak" dedi. Yayalaştırma yapılan cadde ve sokaklarda akşam 20.00 ile sabah 07.00 saatleri arasında yükleme boşaltma yapılabileceğini belirten Başkan Nevzat Er, Mahmutpaşa’da dış cephelerin de yenileneceğini söyledi. Er, "İSKİ; BEDAŞ ve Telekom altyapıları da tamamlanacak. Aydınlatma çalışmaları yapılacak" dedi.

700 metrelik cadde ve sokak yenilenip restore edilecek

Mahmutpaşa Yokuşu Caddesi

Aynacılar Sokak

Hacı Küçük Sokak

Hacı Küçük Camii Sokak

Macuncu Sokak

Kefelihan Sokak

Rastıkçı Sokak

Sultan Mektebi Sokak