Dünya Gazetesi’nin haberine göre Temmuz ayı itibariyle teknik çalışmaları tamamlamayı hedefleyen firma, bu yıl içinde Nilüfer ilçesine bağlı İnegazi Köyü'nde 17 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 62 bin 500 metrekare alan üzerinde tesis inşaatına başlayacak. Çevre Düzeni Planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan projenin geçtiğimiz hafta askıdan inen ÇED Raporu da onay aldı. Teknik anlamdaki çalışmaları temmuz ayı itibariyle tamamlayacak olan İlke Çimento, 2013 yılı içinde temelini atacağı fabrika inşaatını 2,5-3 yıl içinde bitirmeyi hedefliyor. 2010 yılında kurulan İlke Çimento AŞ'nin ortağı Bursalı işadamı Eyüp Kutlucan, çimento fabrikası yatırımı için 3 yıllık bir fizibilite çalışması gerçekleştirdiklerini ve İnegazi Köyü'nde her anlamda uygun bir yer bulduklarını söyledi. Kutlucan, klinker üzerinden yıllık 1 milyon 100 bin ton kapasiteye sahip olacak tesisin 17 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 62 bin 500 metrekare alan üzerine inşa edileceğini belirtti. 100 milyon Euro'su makine ve ekipman olmak üzere toplam 120 milyon Euro'luk yatırım gerçekleştireceklerini kaydeden Kutlucan, "Fabrikamız en son teknolojiye sahip olacak. Makine ve ekipman konusunda Alman ve İtalyan firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Yüzde 40 ihracat, yüzde 60 iç piyasa ağırlıklı üretim planlıyoruz. Yatırımın devreye alınmasıyla birlikte yüzde 80 kapasiteyle çalışmayı ve Bursa ekonomisine yıllık 100 milyon TL katkı sağlamayı hedefliyoruz. Fabrikamızda 400 kişiyi istihdam edeceğiz" dedi.
Kentin ikinci çimento fabrikası
Şu an ülke genelinde yaklaşık 57 çimento fabrikasının bulunduğunu ve 5-6 tanesinin de kurulma aşamasında olduğunu dile getiren Kutlucan, büyükşehir belediyeleri içinde sadece Bursa'da tek bir firmanın faaliyet gösterdiğini anlattı. İlke Çimento ile kente bu alanda ikinci fabrikayı kazandıracaklarını ifade eden Kutlucan, "Sektörde talebin artması üzerine böyle bir yatırım kararı aldık. Kentsel dönüşüm projeleri de bu süreci hızlandıracaktır. Diğer yandan Bursa, birinci derecede deprem kuşağında bulunuyor ve bir binanın dayanıklılık süresi ortalama 60 yıl. Tüm bunlar göz önüne alındığında doğru bir yatırım yaptığımızı düşünüyoruz" diye konuştu. Türkiye'deki çimento fabrikalarının şu an klinker üzerinden yüzde 90 üretim kapasiteyle çalıştığını ve bunun rakamsal karşılığının 73 milyon ton olduğunu söyleyen Kutlucan, iç piyasadaki tüketimin 55 milyon tonu bulduğunu vurguladı.
Sıcak havayla elektrik üretecek
Kutlucan, fabrika yatırımlarının ardından bir sonraki adımlarının enerji alanında olacağını bildirdi. Şu an altyapı çalışmaları süren 20 milyon dolarlık bir yatırımla fabrika bacasından çıkan sıcak havayla elektrik üretimi gerçekleştireceklerinin altını çizen Kutlucan, ayrıca İnegazi Köyü'ne bin 250 metre uzunluğunda hat çekeceklerini ve köylülerin sıcak sudan faydalanmasını sağlayacaklarını belirtti. Kutlucan, köye iç aydınlatma konusunda da destek olacaklarını kaydetti.
Kömür ve doğalgaz kullanacak
Kutlucan, İlke Çimento fabrika yatırımının bulunduğu alanda tarım arazisi bulunmadığını ve tamamen maden sahasına sahip bir alanda projelendirildiğine dikkat çekerek, bölgede 12 aktif mermer ocağı işletmesinin faaliyet gösterdiğini söyledi. Çevreye duyarlı olduklarını ve bu doğrultuda yakıt olarak sadece doğalgaz ve kömür kullanacaklarını dile getiren Kutlucan, İnegazi Köyü'ne bin 250 metre uzaklıkta bulunan yatırım alanlarının Çalı Köyü'ne 7, turizm alanı olarak planlanan Dağyenice'ye 6, Beşevler Mahallesi'ne 13, Bursa merkeze ise 20 kilometre uzaklıkta olduğunu sözlerine ekledi.