Bursa'nın Çöp ve Çamurundan Elektrik Üretilecek



Bursa'ya ilk şubesini açan Enerji Verimliliği Derneği, Büyükşehir Belediyesi ile ortak projeler üretecek. Şehirden çıkan çöp ve çamurun, elektrik enerjisine dönüştürülmesi projelerden sadece biri. Dernek, enerji verimliliği konusunda hazırladığı bin 800 sayfalık raporu Bakan Taner Yıldız'a sunacak.
 
Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Türkiye'de ilk şubesini Bursa'da açtı. Derneğin Bursa Şube Başkanı Dr. Mustafa Uysal, Büyükşehir Belediyesi ile ortak yapılacak proje ile çöp ve çamurdan geri dönüşüm sayesinde elektrik üretimi yapmaya yönelik proje geliştireceklerini söyledi.

Merinos Göl Çay Bahçesi'nde düzenlenen basın toplantısına ENVERDER Genel Başkanı Erkan Gürkan, Bursa Şube Başkanı Mustafa Uysal, yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Dernekle ilgili bilgi veren Mustafa Uysal, amaçlarının sanayi kenti Bursa'da enerji verimliliğini artıracak projelere imza atmak olduğunu söyledi. Enerji ile ilgili giderek artan talep ve buna karşılık sunulan arz dengesinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de enerji verimliliğini ön plana çıkardığını belirten Uysal, "Enerji verimliliğinin artırılması, bu alanda kamu ve özel sektör bilincinin oluşturulması ve verimlilik artırıcı yöntemler hususunda çalışmalarda bulunmak amacıyla kurulduk. Hedefimiz sanayi, konutta ve ulaşımda tasarruf sağlayarak kaynakların boşa gitmesini engellemek ve çevreyi kirletmemek." dedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile ortak proje geliştireceklerini kaydeden Uysal, çöp ve çamurdan geri dönüşüm sayesinde elektrik üretimi yapmak ve şehrin ihtiyacının bir bölümünün buradan temin edilmesine yönelik projelerin ele alındığını vurguladı.

ENVERDER Genel Başkanı Erkan Gürkan ise, enerji verimliliği konusunda hazırladıkları bin 800 sayfalık raporu önümüzdeki günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte kamuoyuna açıklayacaklarını kaydetti. İlk şubelerini sanayi şehri Bursa'da açmalarının bir amacı olduğunu dile getiren Gürkan, "Enerji verimliliği konusunda rakam vermek doğru değil. önemli olan bu bilinci yaymak. Yani lüzumsuz lambayı söndürmek bir görev, söndürmemek bir sorumsuzluktur. İşte biz bu bilinci geliştirebilirsek inanıyorum ki ülkemiz enerji verimliliği ile çok daha iyi yerlere gelecektir. Lüzumsuz enerji kullanımında bireyde 'çocuğumun geleceği için risk oluşturdum' korkusu oluşmamışsa burada problem vardır." dedi.