Bursa’dan Sağlık Yatırımı Atağı



Devlete ait sağlık tesislerindeki yetersizliği uzun yıllardır aşmaya çalışan Bursa, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun Bursa’dan milletvekili seçildiği yeni dönemde atağa geçti. Bu dönemde kentteki sağlık yatırımları kısa sürede hız kazanırken, hayırsever işadamları da yatırımlara katkıda bulunmak için birbiriyle yarışır hale geldi. Dünya Gazetesi'nden Esra Özarfat'ın haberine göre, Bursa’da son 2 yılda 9 hastane tamamlanırken, Bursa Şehir Hastanesi de dahil 5 hastanenin inşaatı devam ediyor. 4 hastanenin ise temelinin önümüzdeki günlerde atılması beklenirken 6 günde 3 hastane protokolünün imzalandığı hareketli günler de yaşandı. Devam eden projelerle birlikte son 3 yılda 3 milyar lirayı aşan sağlık yatırımı alan Bursa’da yatak kapasitesi 2017 sonunda neredeyse iki katına çıkacak. Mevcut 4 bin 650 olan yatak sayısı 8 bin 500 olacak.

Sönmez Holding’den sağlığa 50 milyon lira

Bursa Acemler’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nden alınan 129 dönüm arazi üzerine 250’si genel, 250’si kadın doğum ve çocuk 250’si de onkoloji olmak üzere toplam 750 yatak kapasiteli olarak planlanan ve 230 milyon liraya mal olacak Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin protokolü haziran ayı başında imzalandı. Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez arasında imzalanan protokolle, Sönmez ailesi 2017’de tamamlanacak olan kompleks için 50 milyon liralık destekte bulundu.

Rönesans’tan kente iki hastane

Rönesans Holding de Bursa’nın Gürsu ilçesine 75 yatak kapasiteli bir devlet kastanesi yapacak. 20 milyon liraya mal olacak hastaneye mayıs ayında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Gürsu Belediye Başkanı Cüneyt Yıldız’ın adı verilecek. Hastanenin önümüzdeki yıl Cüneyt Yıldız’ın ölüm yıldönümünde açılması planlanıyor. Öte yandan mayıs ayında Bursa’nın uzun yıllardır beklediği bir yatırım olan şehir hastanesinin temeli de atıldı. 430 bin metrekarelik alana 1 milyar 250 milyon liraya kamu özel sektör ortaklığında yapılacak Bursa Şehir Hastanesi bünyesinde 264 yataklı genel hastane, 127 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi, 224 yataklı onkoloji hastanesi, 214 yataklı kalp ve damar cerrahisi hastanesi, 48 yataklı psikiyatri hastanesi, 144 yoğun bakım ünitesi ve 49 ameliyathane bulunacak. Hastane tamamlandıktan sonra günlük ortalama 950’si acil olmak üzere 15 bin 500 hastasına, 2 bini tıbbi olmak üzere 4 bin personel ile hizmet verecek. 29 Ekim 2017’de açılması planlanan hastaneyi Rönesans Grubu yükleniciliğinde oluşturulan bir konsorsiyum hayata geçirecek.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Devlet hastanesine işadamı Rafet Kahraman’ın adı verildi

Sunteks Şirketler Grubu ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman da Kestel ilçesinde babasının adını taşıyan 23 dönüm alanda 125 yataklı devlet hastanesinin yapımı için düğmeye bastı. Protokolü yakın zamanda imzalanan ve 2017 yılında tamamlanması planlanan Kestel Rafet Kahraman Devlet Hastanesi 30 milyon liraya mal olacak. Yatırımın 15 milyon liralık kısmını karşılayacak olan Kahraman ailesinin ayrıca Çekirge Devlet Hastanesi ve Zübeyde Hanım Doğum Evi’nde toplam 27 yataklı yoğun bakım üniteleri, bir ameliyathane ve bir kat yenilenmesi çalışmaları da devam ediyor.

DOSAB Semt Polikliniği’nin temeli atıldı

Öte yandan Türkiye’nin büyük sanayi bölgelerinden biri konumunda olan DOSAB da Demirtaş’ta yeni bir semt polikliniği açılması için harekete geçti. Temeli atılan semt polikliniği ve 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde kullanılmak üzere üç katlı DOSAB Semt Polikliniği Hizmet Binası tamamladıktan sonra iki adet 112 Acil Yardım İstasyonu için Bursa Sağlık İl Müdürlüğü’ne, semt polikliniği için de Kamu Hastaneler Birliği’ne bedelsiz kullanım için teslim edilecek. DOSAB Semt Polikliniği DOSAB’da çalışan 45 bine yakın kişi ile birlikte, Demirtaş, İsmetiye, Alaşar, Ovaakça, Panayır gibi 150 bine yakın nüfusun olduğu bölgeye sağlık hizmeti verecek.

İlçeler de sağlık yatırımlarından payını aldı

Gemlik’te de 30 dönüm arazi üzerine yapılacak 234 yataklı, yoğun bakım üniteli ve helikopter pistli hastanenin 30 Ağustos 2016 tarihinde hizmete girmesi planlanıyor. Tefrişatı ile birlikte 83 milyon liraya mal olacak yatırım, Gemlik ve çevresine hizmet verecek. Ayrıca 2014 sonunda açılışı yapılan 300 yataklı İnegöl devlet Hastanesi’nin ardından Mudanya ilçesinde 100, Mustafakemalpaşa’da 200, Karacabey’de de 150 yataklı devlet hastanelerinin açılışı yapıldı. Orhangazi Devlet Hastanesi’nin bu yıl sonunda açılması planlanırken, İznik Devlet Hastanesi’nde de çalışmalar devam ediyor. Ayrıca İnegöl’de 40 ünitelik Ağız Sağlığı Merkezi de açılış için gün sayarken, 50 ünitelik Nilüfer Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi hizmet vermeye başladı.

Yeni protokoller imzalanacak

Bursa il Sağlık Müdürlüğü’nden alınan verilere göre; İnegöl, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Mudanya, Karacabey, İznik, Orhaneli, Keles’te inşaatı biten hastane yatırımlarıyla Bursa, son 2 yılda bin 85 yeni yatak kazandı. Bu rakama inşaatı devam eden yatırımlarla birlikte bin 730, protokolü imzalananlarla da 1.bin 25 yeni yatak eklenecek. Bursa 2017 sonuna kadar toplamda 3 bin 840 ek yatak kapasitesi kazanmış olacak. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın, kamu özel sektör ortaklığında yapılacak olan ve maliyeti 1 milyar 250 milyon lirayı bulacak Şehir Hastanesi’nin haricinde Bursa’ya son 3 yılda 3 milyar lirayı aşkın yatırım geldiğini ifade etti. Bursa’da 18 kamu hastanesinde Sağlık Bakanlığı’ndan tescilli 4 bin 646 yatak kapasitesi olduğunu ve en az bin yataklık bir ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Aşkın, imzalanan protokoller ve yapımı devam eden projelerle birlikte bu ihtiyacın fazlasıyla karşılanacağını söyledi. Aşkın, Bursa’daki sağlık yatırımlarının önümüzdeki günlerde imzalanacak yeni protokollerle devam edeceğini kaydetti.