"Bursa'da Oturan Bir Tokatlı Kardeşimiz Tokat'taki Arazisinin Bilgilerine Ulaşabilecek"



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Bursa Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü hizmet binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, geçmişte yapılan tüm kadastro çalışmalarını sıfırdan yaparak, şu anda yüzde 100'e yakın veriyi sayısal ortamda, bilgi teknolojileri kullanılarak ilgili tüm kurumların kullanımına sunmak için çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı. Bu çalışmaları 2013 yılının sonunda tamamlayacaklarını bildiren Demir, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) adlı projeyi de 2011 yılının sonunda tamamlayacaklarını belirterek, ''Türkiye'de araziyle alakalı kadastro bilgileri başta olmak üzere, tüm kayıtlarını elektronik ortamda tutan, ilgililerine ve sahiplerine elektronik ortamda sunan bir kuruluş olma hüviyeti kazanıyor, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz'' diye konuştu.

''Bu çok fazla bilinmiyor ülkemizde''

Uluslararası kıyas açısından, mülkiyet değişiminin son derece hızlandırıldığına da değinen Demir, şunları kaydetti:

''Bir binanın, evin, arsanın, tarlanın el değiştirmesini, alıcıyla satıcı arasındaki o kayıtların değişimini müracaat edildiğinde, eğer bir eksiklik yoksa 2-3 saat içinde gerçekleştiren ve dünyada bu alanda en hızlı işlem yapan kuruluş, Türkiye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüdür. Bu çok fazla bilinmiyor ülkemizde. Yurt dışında yaşayan, akrabası olanlar şöyle bir sorsunlar; 'Almanya'da bir ev aldıklarında acaba tapusunu ne kadar zamanda alıyorlar?' Bakın birçok yerde 15 gün, 1, 3, 6 ay süreç alan ülkeler var dünyada, hem de çok ileri seviyede ülkeler. Ama bizim Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz hem mülkiyet değişimini hem de mülkiyet üzerindeki diğer iş ve işlemleri, ipotek, ifraz gibi işlemleri çok kısa sürede gerçekleştiriyor''.

Demir, tüm vatandaşların bugün e-devlet programı çerçevesinde bir şifre alarak, TAKBİS Projesi kapsamına girmiş sicil müdürlüklerindeki gayrimenkul bilgilerini kendi bulunduğu evinden, iş yerinden, internet ortamında ulaşabildiğini ve oradaki kayıtların çıktılarını alabildiğini belirterek, şöyle devam etti:

''2011 yılı sonuna kadar tüm Türkiye'deki sicil müdürlüklerimizin TAKBİS kapsamına alınması durumunda Bursa'da oturan bir Tokatlı kardeşimiz Tokat'taki arazisinin bilgilerine buradan ulaşıp oradaki kayıtları alabilecek. Yeni bir projeyi devreye alıyoruz. Bilgisayarda bir butona basacak, o arazinin fotoğrafını görebilecek, evinin, tarlasının, sokağın fotoğrafını görebilir hale gelecek. Almanya'dan da son yaptığımı değişiklikle birlikte, yine yurt dışındaki vatandaşımız girecek internete, şifresiyle birlikte, o özlediği köyünü arada bir bazen kayıtlarına bakmak için bazen de sadece görmek için gayrimenkulünün en son çekilmiş uydu fotoğraflarıyla, bizim çekip yüklediğimiz fotoğraflarla birlikte, onları görebilir hale gelecek.''

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat Kanunu'nun 2010 yılının sonunda yasalaştığını anımsatan Demir, ''Bu sayede bugün Bursa'daki bir vatandaş, sicil müdürlüğüne gidip alım satabiliyor iken, herhangi bir vatandaşımız Almanya'ya gittiğinde, Tapu Kadastro elemanımızın bulunduğu büyükelçiliğe gittiğinde hiç Bursa'ya gelmeden oradan, buradaki gayrimenkulünü alım satım yapılır hale getirecek sistemi de inşallah 2011 yılında devreye alıyoruz'' dedi.

Demir, yine bu sistem sayesinde 2011'de yurt içinde de vatandaşların bulundukları yerdeki Tapu Sicil Müdürlüklerinde, başka bir ildeki gayrimenkullerinin alım satımını yapabilir hale geleceklerini bildirdi.

''Genel müdürlükten büyük''

Temelini atacakları Bursa Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğünün, tüm sicil ve kadastro müdürlüklerini bünyesinde toplayacağına da değinen Demir, bu binanın 2012 yılı içinde hizmet vermeye başlayacağını bildirdi.

Demir, Dünya Bankası hibe kaynağıyla ihale edilen hizmet binasının, 8 bin 300 metrekare inşaat ve 21 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirterek, ''Şu anda Bursa'da inşa edilecek olan bu bölge müdürlüğümüzün inşaat alanı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüzün inşaat alanından daha fazla'' dedi.

Hizmet binasının ihale sürecinin 138 günde tamamlandığını hatırlatan Demir, binanın 18 milyon 800 bin liraya mal olacağını kaydetti.

Demir, inşaat süresinin 450 gün olarak göründüğüne de değinerek, yüklenici firma Fuat Çelik İnşaat'ın sahibi Fuat Çelik'i yanına çağırarak, inşaatın tamamlanma süresi konusunda pazarlık yaptı.

Bakan Demir, törene katılan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdullah Karadağ, Tapu ve Kadastro Genel Müdür vekili Gökhan Kanal ile birlikte, hizmet binasının temelini attı.