Bursa’da, Esat Uluumay’ın Şair Ahmet Paşa Medresesi’nde kurduğu ve alanında ilk olduğu belirtilen ‘Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’, 18 Eylül’de açılacak.
Anadolu Folklor Vakfı Kurucu Üyesi ve Bursa Şube Başkanı Esat Uluumay, düzenlediği basın toplantısında, 40 yıl önce başladığı halk kültürü araştırmalarında çeşitli yörelerden topladığı parçalarla oluşturduğu 18 değişik koleksiyonun yer aldığı müzede, tarihi 17. yüzyıla uzanan Anadolu ve Osmanlı Rumelisi’nden çeşitli yerlere ait 70 kıyafet ve 400 parça takının sergileneceğini söyledi.
Şair Ahmet Paşa Medresesi’nin, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu kararı ve Bakanlar Kurulu’nun kabulü ve tasdiki ile Bursa Valiliği’nce bir protokolle kendisine teslim edildiğini belirten Uluumay, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), çalışmalar sırasında 58 kamyon çöp atılan medresenin, yaklaşık 150 milyar liraya yaklaşan restorasyon masraflarını karşıladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu yılın Ocak ayında 50 milyar lira yardımda bulundu. Öldüğüm zaman müzenin yürümesi için BTSO’nun mütevelli olacağı bir vakıf kurulmasını mirasıma koyacağım” dedi.
Uluumay, kıyafet ve takıların kültürün en önemli öğelerinden olduğuna, müzenin, dericilik, kuyumculuk, görsel ve plastik sanatlara da kaynak olabileceğine işaret ederek; yurtdışına açılmanın ancak bu kaynağın kullanılarak, ulusal metotlarla üretim yapılması durumunda mümkün olabileceğini ifade etti.
Üçü, dördü dışına hiçbir kıyafeti komple bulamadığını, giysi parçalarını birleştirerek koleksiyonunu oluşturduğunu belirten Uluumay, “80 yıllık Cumhuriyet tarihinde devlet bunu yapmak istedi, ama yapamadı. Devletin yapmak isteyip yapamadığı müzeyi kurmak, bana nasip oldu” diye konuştu.
Takı ve kıyafetlerin sergileneceği müzede ayrıca, Türk kahvesi, hamamı ve atçılığı ile ilgili malzemeler, aksesuar olarak kullanılmak üzere kıyafetin yöresine göre tüfek, silah, kılıç ve bıçak, gümüşten işlenen halk takıcılığı eserleri ve Türk folklorunda insan ve hayvanlarda kullanılan çeşitli boncuk eşyalar yer alıyor.
Ney, hat, tezhip, ebru ve minyatür kurslarının verileceği, sergi talebinde bulunanların ihtiyacının karşılanacağı bir kültür merkezi olma özelliğini de taşıyacak müze, 18 Eylül’de açılacak.
Girişin ücretli olacağı müzede, “Osmanlı Çay Bahçesi” yer alacak.