Tarihi ve kültürel değerleri koruma altına almak için Hanlar Bölgesi Projesi'ni hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi'yle Osmangazi Belediyesi, tarihi hanların önünü açarak çevrede düzensiz yapılaşmanın önüne geçmek yerine arsalara inşaat ruhsatı vermeye başladı.
Pirinçhan'ın arkasında yaklaşık bir haftadır üç ayrı inşaat faaliyeti gözlenirken, çevre esnafı da koruma altına alınan bölgeye yapı izni verilmesine tepki gösterdi. İnşaat çalışmaları süren arsalardan birinin Bursa İlahiyat Vakfı'na ait olduğu, diğerlerinin de şahıs arazisi olduğu öğrenildi.
Bursa İlahiyat Vakfı: Ruhsat verildi
Bursa İlahiyat Vakfı Başkanı ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Algül, daha önce vakfa bağışlanan iki işyerinin bulunduğu arsaya müstakil bina yapabilmek için bir yılı aşkın süredir Osmangazi Belediye Meclisi'nden onay beklediklerini söyledi. Çevredeki tüm arsaları ilgilendiren iznin çıkmasıyla inşaat çalışmalarına başladıklarını anlatan Prof. Dr. Algül, "Burada vakfa ait zemin artı iki katlı bir bina inşa ediyoruz ve bittiğinde binayı kiraya vererek vakfa gelir sağlayacağız. Ayrıca bölgedeki tek inşaat izni bize çıkmadı" dedi.
"Tüm arsa sahiplerini kapsayacak bir düzenlemeyi geçen günlerde onaylayan Osmangazi Belediye Meclisi, hak sahiplerinin mağduriyetini gidermiş oldu. Anıtlar Kurulu başta olmak üzere Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve belediyeden onay alarak başladığımız inşaatın her türlü ruhsatı bulunuyor."
Bölge halkı tepkili
Bölge halkı ise Bursa'nın gündemindeki Hanlar Bölgesi Projesi'ne herkesten çok belediyenin sahip çıkması gerektiğine dikkati çekti.
İnşaatlar ruhsatlı da olsa hanların önünün kapatılmaması gerektiğini belirten vatandaşlar, Bursa'nın tarihini simgeleyen değerler üzerinde çelişkili kararlar alınmaması gerektiğini vurguladı.
Osmangazi Belediyesi: Ruhsatlar plan dahilinde verildi
Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, bölgede yıllardır uygulanan imar planı olduğunu ve yeni yapılan üç inşaata da plan dahilinde ruhsat verildiğini söyledi. Hanlar Bölgesi Projesi'ni askıya almadıklarını belirten Başkan Altepe, "Her bölgenin kendisine göre geçerli bir imar planı var ve o uygulanıyor. İnşaat izni verilen Pirinçhan civarına özel bir değişiklik, yeni bir tasarı gündeme getirmiş değiliz ve plan neyse o uygulanıyor" dedi.
Altepe, Hanlar Bölgesi Projesi kapsamında Kapalı Çarşı olarak bilinen bölgede sadece hanların kalmayacağını, çevrede işyerlerinin de bulunduğunu anımsattı.
Öte yandan, benzeri bir tartışma Kozahan'ın kuzey kapısının karşısında Uludağ Kuyumculuk'a ait binaya verilen inşaat ruhsatıyla gündeme gelmişti. Söz konusu tartışma ve tepki üzerine Büyükşehir Belediyesi, çözümü kamulaştırmada bulmuştu.