-BURSA`DA JEOTERMAL KAYNAKLARIN ARAŞTIRILMASI AMACIYLA OLUŞTURULAN DANIŞMA KURULU, ÇALIŞMALARINI TAMAMLAYARAK RAPORUNU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NE SUNDU -H.Ü ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ŞİMŞEK; "SICAKSU ADIYLA BİLİNEN, KÜKÜRTLÜ-YENİ KAPLICA-KAYNARCA BÖLGESİ`NDEKİ OVA BÖLÜMÜNDE ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ" -"ARTIK İŞ, KUYU AÇMA AŞAMASINA GELMİŞTİR"
BURSA (A.A) - 27.06.2002 - Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Şimşek, Bursa`daki jeotermal rezervuarın entegre kullanıma olanak sağlayacak boyutta olduğunu belirterek, "Sıcaksu adıyla bilinen, Kükürtlü-Yeni Kaplıca-Kaynarca Bölgesi`ndeki ova bölümünde önemli bir potansiyel olduğunu görüyoruz" dedi. Bursa`da, jeotermal kaynakların araştırılması amacıyla oluşturulanve H.Ü öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Şimşek, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna ve Petrol Yüksek Mühendisi Abdullah Gülgör`ün görev aldığı Danışma Kurulu, çalışmalarını tamamlayarak raporunu, Büyükşehir Belediyesi`ne sundu. Danışma Kurulu adına açıklama yapan Prof. Dr. Şimşek, 21 Aralık 2001 tarihinde gerçekleştirilen "1. Uluslararası Jeotermal Sempozyumu"nda, Bursa`daki jeotermal kaynakların geliştirilmesinin ele alındığını anımsatarak, Bursa Büyükşehir Belediyesi`nin bu doğrultuda kendilerinden teknik bir araştırma talep ettiğini belirtti. Prof. Dr. Şimşek, bu konuda ilk olarak 1976 yılında Maden Tetkik Arama Enstitüsü`nün (MTA) çalışma yaptığına işaret ederek, Bursa`da jeoloji, jeofizik, jeokimya ve diğer çalışmaların bugün itibariyle tamamlandığını kaydetti.
-SICAKLIK 100-120 DERECE-
"Sıcaksu adıyla bilinen, Kükürtlü-Yeni Kaplıca-Kaynarca Bölgesi`ndeki ova bölümünde önemli bir potansiyel olduğunu görüyoruz"diyen Prof. Dr. Şimşek, şunları söyledi; "Bu potansiyelin, yeraltında olduğunu ve üzerinin de bir tencere kapağı gibi kapandığını düşünürsek, o suyu belli ölçüde yukarı alabilmek için kuyu açmak gerekiyor. Bursa`daki rezervuarın, özellikleısıtma, elektrik enerjisi ve termal amaçlı kullanma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyoruz. Bazı hesaplamalarla yeraltında 100-120 derece sıcaklığa sahip bir rezervuarın olabileceğini belirledik."
-BURSA`NIN AVANTAJLARI-
Prof. Dr. Şimşek, Bursa`nın, Türkiye hatta dünyada en önemli jeotermal rezervuarın üzerinde bulunduğuna işaret ederek, jeotermal kaynağın diğer bölgelerde 60 kilometre kadar mesafeden kente taşındığını, Bursa`nın bu açıdan son derece avantajlı olduğuna dikkatiçekti. Jeotermal kaynağın, diğer enerji kaynaklarına göre ucuz olduğuna da değinen Prof. Dr. Şimşek, Türkiye`de yaklaşık 52 bin konutun jeotermal enerjiyle ısıtıldığını ve ortalama aylık giderin 20-30 milyon lira olduğunu, oysa doğalgaz giderinin aylık ortalama 150 milyon lirayı bulduğunu kaydetti.
-REZERVUAR 500-600 METRE DERİNLİKTE-
Prof. Dr. Şimşek, fiyat avantajının yanısıra çevre ve sürüdürlebilir olan jeotermal kaynağın, mutlaka ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti; "Biz çalışmalarımızı bir rapor halinde toparladık ve Büyükşehir Belediyesi`ne sunduk. Sayın Başkan da görüşlerimizi olumlu karşıladı ve bu kaynağın geliştirilmesi için önemli bir çalışma başlatmak istediklerini söyledi. Şimdi, fizibilite çalışması gerekiyor. Kesin birşey söylemek için kuyu açmak gerekli. Artık iş, kuyu açma aşamasınagelmiştir. Bunun için en uygun yer Sıcaksu bölgesidir. Rezervuarın, 500-600 metre derinlikte olduğunu tahmin ediyoruz." (HLY-MZF) 09;28 28/06/02