Arıtma Tesisi İnşaatı Çevreyi Katledecek



Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Osmaniye, Antakya, Gaziantep ve Kilis'teki endüstriyel atıkların imha ve depolanması için Tarsus'ta kurulması planlan 'Doğu Akdeniz Bölgesi Endüstriyel Atık Entegre Bertaraf Tesisi' yerel yönetim, sivil toplum örgütleri ve bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanıyor. Yetkililer, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın talimatıyla Tarsus'un 9.5 kilometre kuzeyindeki Kurbanlı Köyü yakınlarında kurulması planlanan tesisin, bölgeyi 'endüstriyel çöplük' haline getireceğini ileri sürüyor. Bölge halkı ayrıca Türkiye'nin beş bölgesinde kurulacak tesislerin insan yaşamını ve doğayı da olumsuz yönde etkileyeceğini diye getirerek, 'Örneğin Tarsus'ta kurulmaya çalışılan tesis, Mersin'deki Kromsan Fabrikası'nın kanserojen madde içeren krom 6 atıkları için kullanılacak' dediler.

Su Havzasının İçinde
İnşaatı üstlenen Sismik İnşaat A.Ş.'nin tesisi, Tarsus'a 40 km uzaklıkta olarak bildirdiğini ancak bunun doğru olmadığını dile getiren Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 'Atık tesisi ilçemize sadece 9.5 km uzaklıkta, içme suyu üreten Berdan Barajı Havzası'na da 380 metre uzaklıktadır' dedi.

24 Bin Ton Kimyevi Atık Toplanacak
Bölgede kurulacak tesiste, çevre illerde oluşan yıllık 24 bin ton atığın 14 bin 600 tonunun özel olarak depolanacağı, 7 bin 400 tonunun yakılarak, 1.5 tonunun ise fiziko-kimyasal işleme tabi tutularak bertaraf edileceği belirtiliyor.

Nehiri de Kirletir
KOCAMAZ, 'Raporda tesisin yeraltı suları bakımından bölgede olumsuz bir etkisinin olmayacağı belirtilirken, yapılan araştırmalarda tesisin 300 metre yakınında yapılan sondajlarda 30 metreden bol su, 60 metreden ise deniz gibi taban suyu çıktığı tespit edildi. Bunun yanında bölgenin en önemli yüzey suyu taşıma deresi olan Kusun Deresi, tesisin yakınından geçmekte olup, derenin taşıdığı su ileride Berdan Nehri'ne karışmaktadır. Berdan Nehri de tesise 21 km uzaklıkta bulunan ve turizmde öncelikli yerler arasında bulunan 'Mersin-Tarsus Kıyı Kesimi'nde denize dökülmektedir' diye konuştu.