Binalarda bir yıl içinde kat mülkiyetine geçilecek. Geçmeyenler ise, bin YTL para cezasına çarptırılacak. Mevcut binalarda kat mülkiyetine geçiş süresi de iki yıl olacak. Kat Mülkiyeti Yasası’nda değişiklikler öngören tasarı, Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.
Tasarıda, depreme karşı onarımlar genel gider sayılacak. Komisyonda yapılan değişiklikle, binalarda tadilat yapılması için kat maliklerinin hepsinin onayının alınması zorunluluğundan vazgeçildi. Bunun yerine kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının alınmasına ilişkin hüküm getirildi. Düzenlemeye göre, kat maliklerinden biri, kat maliklerinin beşde dördünün yazılı onayı olmadıkça, binanın ortak yerlerinde inşaat, onarım ve değişik renkte badana veya boya yaptıramayacak.
Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun ana yapıya veya bağımsız bölüme zarar verdiğinin mahkemece tesbit edilmesi durumunda bu onarım ve güçlendirme için kat maliklerinin rızası aranmayacak.
Yapıları tamamlanmış ve yapı kullanma izni alınmış olan binalarda bir yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunlu oluyor. Kat mülkiyetine geçilmesi için gerekli koşulları yerine getirmeyenlere bin YTL ceza verilecek. Kat mülkiyetine geçiş süresi mevcut binalar için iki yıl olacak.
Deprem harcamaları vergiden düşülecek
Tasarı, muhtemel afetler ve özellikle depreme karşı yapılacak yapı güçlendirme harcamalarının genel gider sayılmasını da hükme bağlıyor. Ayrıca, bir dairede yapılacak olan teknik inceleme veya güçlendirme çalışması sırasında diğer bir daire sahibi gerekiyorsa kendi alanına girilmesine izin verecek.
Kat maliki, kendi bölümünde ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamayacak. Gayrimenkullerin ortak katılım payları ve aidatlarını zamanında ödemeyenler için uygulanan aylık yüzde 10 faiz oranı da yüzde 5'e indiriliyor.