Burası Allianoi, Buraya Giriş Yok



Foto: Ünal Elitaş (AA)

Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan gelen ve Ankara'nın Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın kendilerine eşlik ettiği aralarında Midilli Valisi Pavlos Vogiatzis ile EPT televizyon kanalı ekibinin de bulunduğu 40 kişilik grubun, İzmir'in Bergama ilçesi yakınlarındaki Yortanlı Barajı'nın suları altında kalması beklenen Allianoi ören yerini gezmelerine izin verilmedi.

Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven'in oğlunun düğününe katılmak üzere Türkiye'ye gelen Midilli Valisi Pavlos Vogiatzis ve eşi Despina Vogiatzis ile Yunan televizyon kanalı EPT ekibinin de aralarında yer aldığı 40 kişilik bir grup, aynı düğüne katılmak üzere Dikili'de bulunan Ankara'nın Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık eşliğinde, Yortanlı Barajı'nın su tutma havza sahasında yer alması nedeniyle üzerinin kumla kapatılması kararı alınan Allianoi ören yerini görmek istedi.
    
Bu amaçla Dikili'den Bergama ilçesine otobüsle giden grup, ören yerine bir kilometre kala, yolun kayalarla kapatılmış olduğunu gördü. Bunun üzerine ören yerine yaya olarak ulaşmak isteyen grup, yolda jandarma ekipleri tarafından durduruldu. Jandarma ekipleri, grubun ören yerine gitmesine, bu yönde yapılan tüm ricalara rağmen izin vermedi.
    
''Gizliliğe ihitiyaç olduğunu gösteriyor''
    
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Allianoi'yi sular altında kalmadan son kez görmek istemelerinin engellenmiş olmasını kınadığını ifade etti. Yolu kapatılmasının ve Allianoi'ye ulaşmalarının engellenmesinin, Yunan gruba yönelik olduğunu düşünmediğini söyleyen Tanık, şunları kaydetti:

''Buraya, sanıyorum Türk basınının da girmesi mümkün olamadı. Yunanlıların burayı ziyaret etmelerinin amacı burayı son bir defa görmekti. Şu an konulan ambargonun gereksiz endişeden kaynaklandığını düşünüyorum. Çalışma alanında gerekli tedbirler alınabilir, yüzlerce yıl kapalı kalacak bir alanı son kez görmek isteyenler için bir düzenleme yapılabilirdi. Böylece diplomatik sayılabilecek bir krize yol açacak bu tür bir uygulamaya gerek kalmazdı. Uygulama, yapılan bu işten yönetimin emin olmadığının bir işareti. Yaptığınız işlemden eminseniz, herkese gösterebilirsiniz. Oysa bu gösteriyor ki, burada gizli yapılmasına ihtiyaç duyulan bir uygulama var.''
    
''Biz buraya problem çıkarmaya gelmedik''
    
Midilli Valisi Pavlos Vogiatzis de Allianoi'yi son bir kez görmeden dönmekten duyduğu üzüntüyü ifade ederek, ''Bizim bugünkü amacımız, belki yüz yıllarca sular altında kalacak bir tarihi eseri son defa görmekti, başka bir amacımız yoktu. Biz oraya problem çıkarmaya gitmedik. Neden içeriye alınmadığımızı anlamadık'' dedi. ''Komşu bir ülkenin insanları olarak burayı görmek isterdik. Böyle olmasını beklemiyorduk'' diyerek yaşadıkları hayal kırıklığını dile getiren Vogiatzis, şöyle devam etti:

''Biz kendi ülkemizde çok şeyi sevdiğimiz gibi Türkiye'de de bir çok şeyi seviyoruz. Kültürel mirasları herkes görebilmeli ve yeni kuşaklara kalmalı. Bergama o kadar güzel bir şehir ki, maalesef zamanında sahip çıkılmamış, Berlin'de bunu gördük. Bazı değerlerini kaybetti. Berlin'de 3.5 milyon insan Bergama'dan götürülen Zeus Sunağı'nı ziyaret ediyor. İnsanlar, bu eserlerin yok olma tehlikesi nedeniyle Berlin'e geldiği görüşünde. Aslında bu Türk devletinin hatası değil. Bu tüm dünya tarihinde yapılan bir hatadır. Hiçbir insanın geçmiş kuşaklardan günümüze gelen ve gelecek kuşaklara uzanacak bir hatırayı yok etmeye hakkı yoktur. Allianoi'nin kaybolması, evimizden bir parçanın kaybolması gibidir. Şu da gerçektir ki Türk ve Yunan halkları tarihi eserleri korumak için ellerinden geleni yapıyor. Tabi ki ne Türkiye, ne Yunanistan hiçbir şekilde tarihi değerlerinin başka ülkelerde sergilenmesini istemez. Biz de zamanında birçok tarihi değerlerimizi kaybettik. Buradaki yerel temsilcilerin ve yerel toplumun, gerekirse sivil toplum örgütlerinin çağrısına ortak cevap verelim. Her şeyin çözümü mantıktır.''
    
Yolun kapatılmasına köy muhtarı da tepkili
    
Bu arada Yunan grubun Allianoi'ye geçişine izin verilmediği sırada bölgede bulunan çevre köylerden Paşaköy'ün muhtarı Adnan Çelik de yolun kayalarla kapatılmasına tepki gösterdi. Yolun kayalarla kapatılmış olmasından şikayetçi olan Çelik, ''Yolu tamamen taşlarla kestiler, tarlalarımıza gitmek için traktörlerimizle ve araçlarımızla geçemiyoruz, ürünümüz tarlada kaldı. Pazartesi günü bu yol için savcılığa suç duyurusunda bulunacağım'' dedi.