"Buna İnanıyorum Çünkü İmkansız"



İnovasyon Konferansı’nın ‘Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil!’ başlıklı bir sunumun gerçekleştiren BMGI Uluslararası İnovasyon Direktörü Dr. Phil Samuel, dört parçadan oluşan sunumunu “inovasyon bu kadar önemli ise sahip olmak neden bu kadar zor?” sorusuyla tamamlayacağını belirtti.

Kodak firmasının yaşam sürecini inovasyon bağlamında değerlendiren Samuel, öncelikle ilk dijital fotoğraf makinasını bulan Kodak’ın bu buluş ile yeni bir dönemi başlattığını ifade etti. Şirketlerin inovasyon sürecinde; “bu yeni fikir yeterince para kazandırır mı?” ve “bu yatırım çerçevesinde önemli müşterilerimizle ilişkimiz nasıl olur?” olmak üzere iki temel soruya cevap aradıklarını ve bu doğrultuda yatırımlarını şekillendirdiklerini aktaran Samuel,  Kodak firmasının her iki soru için de sınıfta kaldığını ve mevcut iş modelleri nedeniyle inovasyon sürecini başarıya ulaştıramadıklarını anlattı.

“Geleceğe yaklaşabilmek için geçmişten kurtulmak gerekiyor” diyen Samuel, başarılı bir şirketin sonsuza kadar başarılı olma, yeni bir şirketin ise oyunun kurallarını yeniden yazma şansına sahip olduğunu vurguladı.

İnovasyonun süreci vardır

İnovasyonun bir süreci olduğunu ve bu durumun akıllara “inovasyon nedir” sorusunu getirdiğini belirten Samuel, kabul edilen tanımına göre inovasyonun yenilikleri hayata geçirmek, müşteri için değer arttırmak ve bütün paydaşların katılımı olmak üzere üç bileşeni bulunduğunu ifade etti. İnovasyonun kısaca yaratıcılığın ticarileşmesi olarak tanımlayan Samuel, süreç inovasyonuna da değinerek İnovasyonun yüzde doksanından fazlasının ‘iş model inovasyonları’ndan oluştuğunu vurguladı.

Yapı ve inşaat sektörü bağlamında inovasyon

Samuel yapı sektörü bağlamında inovasyon kavramının; ürün inovasyonu, hizmet inovasyonu ve iş model inovasyonu olmak üzere sınıflandırılabileceğini ifade etti. Sunumu kapsamında fikir kaynaklarına da değinen Samuel; sektörel rakiplerin, birlikte çalışılan ekibin ve en önemlisi sektör dışı kaynakların ve doğanın önemli kaynaklar olduğunu anlattı.

İnovasyon bu kadar önemli ise neden bu kadar zor

Teknik nedenlerle başarısız olunmadığını anlatan Samuel, mantalite nedeniyle başarısız olunduğunu vurguladı. Samuel, “Ben buna inanıyorum çünkü imkansız” seklinde yeni bir tutumun mevcut olduğunu dile getirerek; “İmkansız olarak görülen şeyler neler? Bunları bir liste haline getirin… ‘Ben bunu yapacağım’ diyebilirsiniz. Etrafınıza bakın, buradaki her şey zamanında imkansız görülüyordu” dedi.

Samuel, sunumunu Yamani’nin "Tas devri taslar bitti diye sona ermedi" sözü ile tamamladı.