Buluşma İstanbul'da





























Daha önce İspanya´nın değişik şehirlerinde sergilenen ve son olarak geçtiğimiz Mayıs-Haziran aylarında Valencia´da düzenlenen Sao Paulo-Valencia Bienaline davet edilen Şükrü Karakuş´un büyük eseri Buluşma 28 Aralık 2007-12 Ocak 2008 tarihleri arasında İstanbul AKM´de sergilenecek. Serginin sponsorluğunu Arteleku ve Garage of Art üstleniyor.
Şükrü Karakuş´un Buluşma, 100 Resim 100 Kişi adlı kurgusu; Mevlana´nın bir şiiri, akrilik boyayla gerçekleştirilmiş 100 tane resim, 99 kişinin fotoğrafı ve bir aynadan oluşuyor.

Sanatçı, 2004-2006 yılları arasında gerçekleştirdiği bu çalışması için şunları söylüyor:
"Genel anlamda sanatsal üretim sürecinin sanatçı açısından tekil olması bu süreci gerçek anlamda okumaya kapalı bir duruma getirir. Disiplini, üretim biçimi, kurgusu ya da kavramı ne olursa olsun her sanatçının doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiği kişiler, mekanlar ve anlar vardır. Bu unsurlar kaçınılmaz olarak üretime yansırlar. İlk çalışmalarımdan bu yana hem üretim sırasında, hem dışında sürekli olarak monolog/diyaloglar içinde olduğumu farkettim. Bu temelde üretim anı ve onu etkileyen unsurları aynı düzlemde buluşturma fikri ortaya çıktı. Buradan, hem çocukluğumdan bu yana beni yapıtlarıyla, yaşama biçimleriyle, varlıklarıyla etkileyen ya da birlikte olmak durumunda olduğum düşünür, yazar, sanatçı, arkadaş, sinemacı ve ailemden insanları resimlerimle, hem de bu grubu ve izleyiciyi kendi aralarında buluşturmayı denedim.
Yaklaşık üç yıldır üzerinde çalıştığım projemin, ellili yaşlarıma girdiğim şu yıllarda “ben” üzerinden kendi kimliğimden hareketle geçmiş ve şu anı (Anamnesis) imleyerek, Türkiye´nin sosyal yapısına ve giderek bir anlamda bellek arayışına gönderme olarak da algılanmasını istedim.
Doğuştan gelen farklılıkları gözardı etmeden, bir sanatçının varolma sürecini esas olarak, bireysel ve sosyal etkilenme-dönüştürme-gerçekleştirme potansiyel toplamı gibi algılamak isteğimi; sanatçıya yüklenen zorunlu rolü ve aynı zamanda sanatçı "mit" ini sorgulayarak, sanatçıyı bilinen tanımların ve önyargıların dışına taşımak arzusunu iletmeye çalıştım.
Ötedenberi çalışmalarıma konu olan gövde, organizma, mesken gibi çıkış noktaları bu yapıtta da ana köken olarak beliriyor; teni sıfır düzlemi olarak ele alıp gövdeden içeriye ve dışarıya doğru yapılan yolculukta makro/mikro aralığı üzerine kurulmuş düzeneği uzak/yakın oyununa dönüştürüp, yurt-suz-lanma temelinde, asıl sorunun; “ben”e ilişkin duruma bir tür meşruluk arayışı olduğunu düşünüyorum.”
Sözü edilen 99 kişi arasında: Atilla İlhan, Atatürk, Mevlana, Hz. Ali, Mehmet Siyahkalem, Yaşar Kemal, Sezer Tansuğ, Kaya Özsezgin, Orhan Pamuk, Vasıf Kortun, Ömer Uluç, Bedri Baykam, Bubi, Yalçın Sadak, Tarık Akan, Türkan Şoray, Nazım Hikmet, Yılmaz Güney, Lokman Şahin, Tarkovsky, Ali Akay Jimy Hendrix, Che Guevara, Michel Faucoult, Deleuze, Levent Çalıkoğlu, Edward Said, Pablo Picasso, Zaha Hadid, Francis Bacon, Radcliffe Bailey, Miles Davis, Doğan Paksoy, Jean Baudrillard, Levent Çalıkoğlu, Shirin Neshat gibi isimler yeralıyor.