"Buluş ve İnovasyon Sorumluluk Alınırsa Olur”



Trakya Cam tarafından, Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) gerçekleştirilen “Camda Yansımalar - Mimaride Sınırları Zorlamak” konferansında 27 yıllık deneyimini katılımcılarla paylaşan Tim Macfarlane konuşmasına camla tanışma öyküsünü anlatarak başladı. Mimaride Le Corbusier gibi kahraman figürlerin olmasının önemine değinen Macfarlane, bu isimlerin çağdaş kültürü temsil ettiklerini ve yaşadığımız çağdaş kültür içinde teknolojinin de bulunduğuna dikkat çekti.

“Bundan yıllar önce bir mimar benden cam merdiven tasarlamamı istedi. Bu düşünce ilk önce oldukça korkutucu geldi bana, yardımcı olamayacağımı söyledim. Birlikte çalıştığımız mimar ısrarcı olduktan sonra kabul ettim. Cam sektörüne şunu sordum; camın ne kadar mukavemeti var? Onlar bana bu sorunun cevabının çok zor olduğunu söylediler. Diğer malzemelerle bu sorular ortaya çıkmazdı çünkü haklarında yazılmış oldukça fazla bilgi vardı. Ama cam hakkında böyle bir bilgi yoktu. Araştırmalarım sırasında 1940’lardan kalma bir mukavemet rakamını geliştirerek bu merdiveni yaptım. Bu benim camla tanışma maceram” şeklinde camla tanışmasını özetleyen Macfarlane, “Olmayan bir şeye ihtiyacınız var. Olmayan bir şeyi bularak oradaki bütün ekonomiyi ve bütün ihtişamı değiştirirsiniz. Endüstriyel buluşlar hayal gücü ve istekli mimarlar oldukça büyür” dedi.

Tasarım danışmanlarının henüz denenmemiş çözümlerde sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Macfarlane, mühendislere bu noktada ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

“Camlar kırılır ne olur sorusunu sürekli kendimize sormalıyız” diyen Macfarlane, camın güvenli olarak tanımlarken çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı ve bu sorularla ortaya koyulan çözümlerden örnekleri katılımcılarla paylaştı.



New York’ta bulunan Apple Mağazası'nı yapım sürecini aktaran Macfarlane, bağımsız olarak ayakta duran cam yapının özgün tasarımnın, metal bağlantı elemanlarıyla birbirine bağlı daha küçük boyutlu cam panellerden oluştuğunu ancak 10 metre uzunluğunda lamine cam paneller aracılığıyla duvarlar ve çatıda daha az bağlantı elemanı kullanılarak daha temiz bir çözüme kavuşulduğunu anlattı.



Tokyo’da metro girişinde yapılan cam saçak projesini dinleyenlerle paylaşan Macfarlane, büyük depremlerin ve tayfunların gerçekleştiği bir kentte süreci 10 metrelik, dünyada konsol çalışarak en uzun açıklığı geçen cam strüktürü inşa ettiklerini söyledi. 



TKTS pavyonu projesini de dinleyenlerle paylaşan Macfarlane, camın kırılmasının düzgün bir tasarımda sorun yaratmayacağını vurguladı.

Tasarım sorumluluğuyla birçok zor durumun altından kalkılabildiğini ifade eden Macfarlane, “Cam projeler üzerinde çalışmasaydım bunu anlayamadım” dedi.