buildingSMART Türkiye Developing Chapter Olarak Çalışmalarını Hızlandırdı



BIM (Building Information Modelling) yani Yapı Bilgi Modellemesi’nin Türkiye’de kullanımının daha da yaygınlaşması amacıyla çalışmalar hızlandırıldı. Mimar, mühendis, müteahhit, teknik müşavir, yazılımcı, danışman, akademisyen ve inşaat malzemesi sanayi temsilcileri, 2018 yılında ülkemiz inşaat malzemesi sanayisinin çatı örgütü Türkiye İMSAD’ın ev sahipliğinde bir araya geldi ve ‘buildingSMART Türkiye’nin kuruluş sürecini başlattı. Yapılan toplantılar sonucunda yapı endüstrisinde sayısal dönüşümün öncüsü olarak kendini konumlandıran ve bu konuda uluslararası veri standartlarını oluşturan otorite bir kurum haline gelen buildingSMART’ın Türkiye temsilciliğinin kurulmasına yönelik ilk adım atıldı.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu

 

2018 sonunda buildingSMART Türkiye Chapter-in-formation oldu
buildingSMART Türkiye Çalışma Grubu başlangıçta 250’ye yakın üyesiyle bir yandan standartların oluşturulması, rehber dokümanların hazırlanması, ürünlerin yer alacağı dijital BIM Kütüphaneleri oluşturulması gibi konularda çalışmalar yürütürken, diğer yandan buildingSMART Türkiye temsilciliğinin resmi hale gelmesi için de temaslarda bulundu.

Bu çalışmalarla birlikte 2018 yılının ikinci yarısında, buildingSMART Türkiye Çalışma Grubu temsilcileri, buildingSMART-International Home of Open BIM İcra Kurulu Başkanı Richard Petrie ile Londra’da bir araya gelerek Türkiye temsilciliğinin kurulması için resmi başvuru gerçekleştirdi. 2018 sonunda “buildingSMART Türkiye Chapter-in-formation” olarak buildingSmart International Yönetim Kurulu’nda onaylandı.

2019 yılında buildingSMART Türkiye 300’den fazla çalışma grubu üyesiyle Standartlar ve Yayınlar Çalışma Grubu, Teknoloji Çalışma Grubu, Proje Geliştirme Çalışma Grubu, Eğitim Çalışma Grubu, İletişim, Pazarlama ve Üyelik Çalışma Grubu ile belirlenen yol haritalarına göre faaliyetlerini sürdürdü.

buildingSMART Türkiye Yürütme Kurulu Üyeleri Müge Sümerol ile Daniel Kazado Haziran 2019’da Helsinki’de düzenlenen buildingSMART International Genel Kurulu’na katıldı. Hemen hemen tüm chapterların katıldığı toplantıda bir sunum gerçekleştiren Müge Sümerol ve Daniel Kazado şimdiye kadar yapılan çalışmaları, alt çalışma gruplarını ve bu grupların faaliyet alanlarını katılımcılara aktardılar ve sunumun ardından katılımcılarla farklı platformda görüşerek bilgi alışverişinde bulundular.

Haziran 2019’da buildingSMART Türkiye, 42. Yapı Fuarı'nda standı ile yer aldı ve katılımcılarla buluştu. Ziyaretçilerle çalışma gruplarının faaliyetleri hakkında detaylı bilgi paylaşıldı. Yine 42. Yapı Fuarı–Turkeybuild İstanbul kapsamında gerçekleştirilen ‘Tasarım ve Üretim Sürecinde Dijital Dönüşüm, BIM ve VR+’ başlıklı oturumda buildingSMART Türkiye Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Çıtıpıtıoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

2019 yılında Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile yapılan işbirliği neticesinde buildingSMART Türkiye girişimiyle, TSE bünyesinde MTC 177: Yapı Bilgi Modellemesi Ayna Komitesi açıldı ve komite aynı yılın Ekim ayında gerçekleşen Uluslararası Standardizasyon Zirvesi’nde yaptığı çalışmalarla ödüle layık görüldü.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu


buildingSMART Türkiye ilk uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptı
Kasım 2019’da gerçekleşen ve inşaat sektörün en önemli etkinliklerinden biri olan 9. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’nde eş zamanlı olarak ‘Rekabetin Sayısal Hali’ başlıklı buildingSMART Türkiye Buluşması gerçekleşti. Bu buluşma buildingSMART Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı ilk uluslararası etkinlik oldu. Buluşmada her biri alanında uzman yabancı konuşmacılar, özel sunumlar gerçekleştirdi ve soruları yanıtladı.

Bununla birlikte yıl boyunca pek çok önemli toplantı, panel ve oturumda buildingSMART Yürütme Kurulu Üyeleri tarafından sunumlar gerçekleştirilerek çalışma gruplarının yaptığı faaliyetler tüm detaylarıyla anlatıldı.

Tüm bu çalışmalar karşılığını buldu ve 2020 yılının Şubat ayında buildingSMART Türkiye Developing Chapter oldu. Bu gelişmeler ışığında buildingSMART Tükiye 400’ün üzerinde çalışma grubu üyesi, 47 destekleyen kurum ve üye şirketleriyle birlikte; Türk Standardları Enstitüsü, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer ilgili kamu kurumları ile yürütülen işbirliklerini, standart, şartname ve rehber hazırlıklarını, uluslararası tanınırlığı olan eğitim ve sertifikasyon çalışmalarını, kütüphane çalışmalarını, ‘best practice’ ve ‘use case’ çalışmalarını daha da hızlandıracak.  

BIM - Yapı Bilgi Modellemesi
Dijital dönüşüm sürecinin en önemli teknolojik örneklerinden biri olan BIM (Building Information Modelling) yani Yapı Bilgi Modellemesi; bir yapının yaşam dönemi boyunca gerekli tasarım ve proje verisinin dijital formatta yönetilmesini sağlayarak, yapı için adeta bir bilgi bankası niteliği taşıyor. Gelişmiş ülkelerde yatay entegrasyonun en güzel örneklerinden biri olan BIM, nihai müşteriden üreticiye kadar tüm paydaşların ortak aklının buluştuğu; enerjiden atık yönetimine, kaynak kullanımından kullanıcı ilişkilerine kadar tüm sürecin bir bütün olarak ele alındığı bütünleşik bir yapı tasarım yaklaşımı. Dijitalleşmeden Endüstri 4.0’a, AR-GE’den inovasyona tüm ihtiyaçların ve çözümlerin yanıtlarını bulduğu bir platform.