Budist Mabedi Bulundu

Bitlis'in Ahlat ilçesinde devam eden kazılarda, bir Budist mabedine rastlandı. Tarihi Selçuklu mezarlığında ve kaya evlerin bulunduğu Harabeşehir çevresinde kazı çalışmaları yürüten Gazi Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nakış Karamağaralı, Harabeşehir'deki mağaralarının birinin, Budist manastırı olarak kullandığına dair birtakım figürlere rastlandığını açıkladı.

Karamağaralı, mağaraların birinin giriş kapısında iki tavuskuşu figürünün bulunduğunu ve bu kuşların ortasında lotus yer aldığını, bunun özellikle Budizmde ve Budist manastırlarında aynı şekilde kullanıldığını bildiklerini ifade etti. Karamağaralı, şöyle konuştu:

''Lotusu başka amaçlarla oymuşlar. Şimdi lotusu göremiyoruz. Tavuskuşları bilindiği üzere Budizmde sonsuzluk ve cennet sembolüdür. Aslında Hıristiyanlıkta da Müslümanlıkta da tavuskuşu, cennet ve sonsuzluk kavramlarıyla ilişkilendirilir. Ahlat'ta bunun iki örneğine rastladık. Biri Harabeşehir mağaraları dediğimiz kaya yerleşim yerinde. Diğeri de Buğatayaka Kümbeti'nin içinde. Bu kümbetin içindeki tavuskuşu figürü silinmiş. Tarihi belgelerden Buğatayaka'nın, Budist inancına sahip bir Moğol hükümdarı olduğunu biliyoruz. Figürleri, Ahlat'taki diğer Moğol tesirleriyle birleştirdiğimiz zaman, Harabeşehir mağaralarının Budist inancına ait bir mekân olduğunu düşünüyorum.''

Harabeşehir'deki buluntuların Moğol tesiri altındaki Selçuklu yaşamına ışık tuttuğunu da dile getiren Karamağaralı, Ahlat'taki tapınağın, Budist inancına ait Anadolu'da bilinen tek örnek olması bakımından önem taşıdığını vurguladı.