Tuzla’daki tersaneler artık “ölüm” haberleriyle anılırken Karadeniz Ereğli’deki tersaneler bu tartışmalardan uzak bir şekilde üretime devam ediyor. Tuzla’da bulunan tersanelerin aksine daha geniş arazilerde üretim yapan Ereğli tersaneleri kısa geçmişlerine karşın İtalya, İngiltere, Hollanda, Norveç ve Almanya başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine gemi ihraç ediyor.
Kuru yük gemisi, ağır yük gemisi, konteynır gemisi, LPG tanker gemisi, asfalt tanker gemisi, alüminyum kurtarma botları ve özel yatlar imal eden Ereğli tersanelerinde iş kazalarına nadiren rastlanıyor. 1985 yılından bu yana Tuzla’da 104 işçi yaşamını yitirirken Karadeniz Ereğli’de henüz benzeri nedenlerle meydana gelen ölümlü iş kazası bulunmuyor. Tersane yöneticilerinin büyük bölümünün işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda aşırı hassas oldukları gözlemleniyor. 3’ü küçük toplam 7 tersanede müteahhit firmalarda çalışan personelle birlikte toplam 5 bin 800 kişiye istihdam sağlanıyor.
Ereğli’deki en büyük alana sahip tersanelerden Madenci Gemi Sanayi şirketinin genel koordinatörü Nezih Bayar, tesislerinin 180 dönümlük bir araziye kurulu olduğunu belirterek “Kazaların birçoğu alan darlığından oluyor. Arazilerin büyüklüğüne göre gemi imalatı yapılması gerek. Çalışma şartlarını ve çalışma alanını olabildiğince ferah tutuyoruz” dedi.
Ustaoğlu Gemi Sanayi Genel Koordinatörü Avni Biçer de Tuzla’daki arazi darlığına dikkat çekti. Biçer, “O dar alanda ürettikleri iş harika ötesi. Çalışanlar resmen tarih yazıyorlar” diye konuştu.