‘Bu Plan Ankara için Fırsat’



Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, başkentin sorunlarını tespit eden ve çözüm önerileri getiren Bütünleşik Kentsel Gelişim Stratejisi ve Eylem Planı’nın (KENTGES) uygulanmasını istedi. Şahin, “Maliyetlerin düşürülmesi, kaynakların verimli kullanılması ve sürdürülebilir bir ulaşım sistemi kurulması” önerilerinin kent yöneticileri tarafından ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Şahin, Bayındırlık Bakanlığı’nca hazırlanan KENTGES kararlarını Cumhuriyet Ankara’ya değerlendirdi. Kent yöneticilerinin planı fırsat olarak değerlendirmesini isteyen Şahin, “KENTGES, Ankara’ya ayna tutan bir yol göstericidir. Dikkate alınırsa Ankara kazanır, alınmazsa bu planın da yeri tozlu raflardır” dedi.

‘Büyüme yağ lekesi gibi’

Şahin, başkentin, “kentleşme kaynaklarının verimsiz kullanılmasında örnek olduğunu” belirterek, “Ankara, son yirmi yıldır üst ölçek planı olmaksızın yağ lekesi gibi büyüyor. Kent, ulaşım ve altyapı maliyetleri düşünülmeden her yönde gelişiyor” dedi. Bu aşırı yayılmanının altyapı hizmetleri ile desteklenmediğini anımsatan Şahin, “Ankara imar planlarının yoğun bir şekilde değiştirilmesi nedeniyle planlama-altyapı dengesi son derece bozuk bir kenttir. Birçok yerde altyapı olmaksızın imar planı değişiklikleriyle konut bölgeleri oluşyor. Kimi yerde de altyapı kapasitesi düşünülmeden imar yoğunlukları artırılıyor” dedi.

Sınıfsal ve siyasal kutuplaşma

Şahin, sayıları artan AVM’lerin orta ve üst gelir grubunu hedeflediğini, bu nedenle sosyal donatı ve hizmetlerin dengesiz dağıldığını belirtti.

Ankaralıların kendi aralarında ayrıştığını, kent yönetiminin de kavgadan beslendiğini kaydeden Şahin, “Kentin orta ve üst sınıfları ile dar gelirliler ve yoksullar yaşam biçimi ve yaşama mekânı olarak ayrıştı, kutuplaştı. Orta sınıf da kendi içlerinde laik–muhafazakâr olarak ayrıştı ve kendi yaşam alanlarına çekildi” değerlendirmesini yaptı. Söz konusu grupların, meydanların kavşaklaştırılması nedeniyle pek karşılaşmadığını belirten Şahin “Birlikte yaşamanın temelleri aşınmıştır” saptamasını yaptı.

‘İntihar olayları artıyor’

Kentsel dönüşüm projelerinin yoksulların göç etmesine, inşa edilen toplu konutlarda intihar olaylarının hızla artmasına yol açtığını anlatan Şahin, “Kentsel dönüşüm, alanların iyileştirilmesi için değil kentin çeperindeki alanların yapılaşmaya ve ranta açılması için bir araç haline geldi” değerlendirmesinde bulundu.

‘Başkentli kendine yabancı’

“Planlamada mağdur ve mağrurlar” oluşturulduğunu anlatan Şahin, şöyle konuştu:Yurttaşların, kentte yaşamanın maliyetine itiraz etme hakkı yoktur. Kent Konseyleri hülle yoluyla sivil toplum örgütlerinden ya da belediye bürokratlarından oluşur. Kentlilik bilinci ve aidiyet duygusu çok gerilerdedir. Ankara’da yaşayan giderek Ankara’ya yabancılaşmaktadır. Ne yazık ki Ankaralılar Beypazarı’nı Ankara’dan daha iyi tanır hale gelmiştir”

KENTGES’in Bazı Kararları

- Kentsel gelişimde maliyetler düşürülmeli.
- Kaynaklar verimli kullanılmalı, yayılma önlenmeli.
- Merkezi iş alanları ve mahalle merkezleri geliştirilmeli.
- Sürdürülebilir bir ulaşım sistemi oluşturulmalı.
- Sosyal donatı ve hizmetler dengeli dağılmalı
- Doğal ve kültürel varlıklar korunmalı.
- Planlama süreçlerine katılım sğlanmalı.
- Kent kültürü, kentlilik bilinci, kent kimilği geliştirilmeli.