Bu Köy Felaketini Bekliyor



Son olarak Elazığ'da meydana gelen ve kerpiç evlerin çökmesiyle ölüm saçan deprem, Hakkâri'yi de 'çaresiz' yakalayabilir.

2005'de meydana gelen ve 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan 5.5'lik depremin ardından büyük oranda hasar gören Geçitli köyündeki evler, viran hallerine rağmen 12 aileye yuva olmaya devam ediyor. Hakkari’ye 25 kilometre uzaklıktaki Geçitli Köyü’nde ikamet eden 12 aile, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’ne bağlı hasar tespit ekiplerinin yaşanan depremin ardından evlerine 'kullanılamaz' raporu verildiğini, ancak daha sonra bu raporların iptal edildiğini belirtiyor. Evlerini kendilerinin yenileyecek maddi güçlerinin olmadığına dikkat çeken aileler, köy evlerindeki çatlak ve yarıkları gösterirken korku içinde yaşadıklarını anlatıyor.

Aileler yaşanacak olası bir depremde barındıkları toprak evlerde büyük risk altında yaşadıklarını belirterek, geceleri komşularda geçirdiklerini gündüzleri ise kurdukları çadırın içinde yaşadıklarını söylüyor.

Köylülerin tedirgin bekleyişi

Köyün en yaşlılarından olan Hacı Korkmaz (77), Kürtçe konuşarak şunları söylüyor:

“Maddi durumum iyi değil, 6 nüfusa bakıyorum. Tek başımayım. Yaşlı olduğum için fazla çalışamıyorum. Ellerimi, ayaklarımı fazla kullanamıyorum. Yaşadığımız toprak evde çökmeler oluyor. Tekrar onarmam zor oluyor. Bazen zorlanarak çöken yerleri onarıyorum fakat tekrar aynı şekilde çökmeler meydana oluyor. Devlet bize çözüm getirmeli.”

Abdulcebbar Ertunç (30)  isimli köy sakini ise 2005 yılında  meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremde evleri büyük hasar gördüğünü belirterek, "Yaşanan deprem sonrasında evimizin büyük kısmında çatlaklar meydana geldi. Köye gelen hasar tespit ekipleri tarafından yapılan incelemelerde oturulmaz ve her an yıkılabilir durumda olduğunu belirttiler. Sonrasındaysa biz yine bu evlerde yaşamaya mecbur bırakıldık. 2 özürlü çocuğumla ölümü bekliyorum" diyor.

Hem ‘çürük’, hem ‘sağlam’ evler

Evi harabeye dönen diğer bir yurttaş, Ferman Korkmaz (24) ise yetkililerin, oturdukları evleri 'ağır hasarlı' olarak raporlayan yetkililerin sonradan bu raporları iptal ettiklerini söylüyor. Korkmaz, "Hasar tespit ekipleri geldiler. Evimizin oturulamaz derecede ağır hasarlı olduğunu ve buna yönelik bir rapor hazırlandıklarını söylediler. Ancak daha sonra bu hasarlı raporlar değiştirilerek yerine sağlam raporu verildi. Bizim yerimize de evleri sağlam olan başkalarının isimleri yazıldı” iddiasında bulunuyor.

Faysal Duman isimli yurttaş da hasar tespit ekiplerinin köydeki bir çok ev için ağır hasarlı raporunun yazıldığına şahit olduğunu ancak yapılan incelemeler sonrasında evleri hasarlı olanlara konut yardımında bulunulmadığını söylüyor. Duman, “Şuan köylülerin içinde yaşadığı çoğu evlere hasar raporu verilmişti. Benim evimde depremde hasar gördü. Bana konut yardımında bulundular fakat bazı evlere ilk başta hasarlı raporu verilmesine rağmen daha sonra bu raporların değiştirilerek konut yardımı yapılmadığını söyledi. Biz hepimiz şahidiz. Neden böyle yaptılar, sorunun nereden kaynaklandığı anlayamadık. Eğer halen tereddütte iseler gelip kendileri baksınlar, ondan sonra düşünüp karar versinler. O zaman bu insanlara hak verirler” diyor.

Elazığ, yaralarını saramadan yine depremle sarsıldı

Elazığ'ın Palu ilçesinde 4,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk bilgilere göre depremde can ve mal kaybı olmadı.

Palu Kaymakamı Ayhan Yazgan, depremin olduğu saatte yurttaşların uykuda olması nedeniyle depremi çoğu kişinin hissetmediğini ifade etti.Şuana kadar kendilerine herhangi bir can veya mal kaybı bilgisinin gelmediğini söyleyen Yazgan, ''Deprem bölgesinde keşif yapılmaya çıkıldı ama sanıyorum ki önemli bir şey yok'' diye konuştu.