Sektörün önde gelen peyzaj mimarı, mimar ve uygulamacı firmalarını buluşturan organizasyonda, Türkiye 'de bir ilke imza atarak TS EN 13948 sertifikasını alan BTM'nin bu belgeyi almaya hak kazanan BTM Botanik PE4 ürünün kullanım avantajlarının yanısıra çözüm ortağı Alman yeşil çatı uzmanı Optigreen'in yüksek ve değişken eğimli çatı çözümleri, bahçe çatılara inovasyonun katkıları ve özellikle Avrupa'daki uygulama örnekleri ele alındı.
Jozef BonfilToplantının açılış konuşmasını yapan BTM Teknik Danışmanı Jozef Bonfil, iki yıl önce Avrupa'nın alanında en deneyimlisi Alman Optigreen ile işbirliğine giden BTM'nin geçmişinde Türkiye'yi birçok ilkle tanıştırdığını vurguladı ve pekçok önemli projede ürünlerinin kullanıldığını, kullanılmakta olduğunu kaydetti. Bonfil, yeşil çatı alanında uzun zamandır aktif olduklarını, ancak özellikle son iki yıldır her türlü modern çatı tasarımına yanıt verecek ürün çeşitleriyle iddialı olduklarını söyleyerek, "Sizlere, hayallerinizi gerçekleştirmek için birlikte çalışalım diyoruz" şeklinde konuştu.
Heiko SchmidtBiyoçeşitliliği devam ettirmek için yeşil çatılar
Sunumuna Almanya'dan ve Türkiye'den bazı şehirlerden fotoğraflar göstererek başlayan ve gittikçe artan yoğun yapılaşmaya işaret eden Optigreen'den Heiko Schmidt, Almanya'da yatırımcıların projelerindeki her metrekare için ikame bir yeşil alan oluşturmak zorunda olduklarını anımsattı ve yaptıkları uygulamalarla biyoçeşitliliği devam ettirmeyi hedeflediklerini aktardı. Yeşil çatıların ısıyı dengelemek, hava kirliliğine karşı karbondioksit gibi zararlı gazları ve ince tozu emmek, suyu tutarak su yönetimine yardımcı olmak gibi önemli fonksiyonları olduğunu belirten Schmidt, uygulamada 'extensive' ve 'intensive' olmak üzere iki sistemin öne çıktığını aktardı. Yeşil çatıların öncelikle düz çatılarla başladığını kaydeden Schmidt, ancak günümüzde eğimli çatıların da yeşil uygulamalar için değerlendirilebildiğini ve bu projelere yönelik çözüm önerileri de sunduklarını söyledi. Schmidt, teknik olarak eğimli çatıların daha karmaşık sistemler ve daha iyi bir planlama gerektirdiğinin altını çizdi ve kullanım sürecinde de doğru bir bakım programı oluşturulmasının önemli olduğunu belirtti.
Uwe HerzmanSchmidt'ten sonra Optigreen'in İtalya ve Avusturya gibi Avrupa'nın farklı iklimlerinde gerçekleştirdiği projelerden örnekler sunan Uwe Herzman da; doğru malzeme, sistem seçimi ve uygulama için danışmanlık almanın öneminin altını çizdi.
Sibel ŞavkınToplantının ikinci bölümünde konuşan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Şavkın da yeşil çatı uygulamalarında bitki seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği, bitkilendirme metodları ve sulama sistemleri üzerine bilgi verirken; İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Deniz Aslan ise yeşil bahçe uygulamalarında tasarımcının önemi üzerinde durdu ve kendi deneyimlerini aktardı.
Dr. Deniz Aslan