Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Şirketi (BTC Şirketi), hat güzergahı boyunca sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesini hedefleyen Toplumsal Yatırım Programı'nın ikinci aşamasında uygulanacak projeleri açıkladı.
Şirketin, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana'da, kalkınma projelerinin uygulanması için 3.8 milyon dolarlık yatırım yapacağı bildirildi.
BTC Şirketi'nden yapılan açıklamada, Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan ve Gümüşhane'de yürütülen Toplumsal Yatırım Programı'nın birinci aşamasının ardından, sürdürülebilir kırsal kalkınma faaliyetleri programının ikinci aşamasının boru hattının orta ve güney bölümlerinde hayata geçirildiği belirtildi.
Toplumsal Yatırım Programı'nın ikinci aşaması için 15 Aralık 2003 tarihinde teklif davetinde bulunulduğu ve destek verilecek projeleri belirlemek için iki-aşamalı başvuru ve değerlendirme sürecinin uygulandığı ifade edilen açıklamada, tekliflerin değerlendirilmesi sonucunda, BTC Şirketi tarafından finanse edilecek 3 projenin belirlenerek uygulayıcı ortaklar ile Ekim 2004'te sözleşmeler yapıldığı kaydedildi. Programın, 3.8 milyon dolarlık bütçe ayrılan ikinci aşamasının, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana illerinde odaklanacağı bildirildi.
Uygulayıcı ortakların; toplulukların temsilcileri, BTC ve BOTAŞ personeli ve yetkilileriyle toplantılar yaparak saha çalışmalarına başlayacağı ve projeden etkilenen köylerde detaylı ihtiyaç değerlendirmeleri yapılarak önceliklerin belirleneceği vurgulanan açıklamada, tüm projelerin, uzun vadeli südürülebilirlik bakış açısıyla ve her aşamada halkın katılım ve katkılarıyla yürütüleceği belirtildi.
BTC Şirketi'nden yapılan açıklamada, Toplumsal Yatırım Programı'nın amaçları ise şöyle sıralandı:
"Toplumsal Yatırım Programı'nın genel amacı, boru hattı inşaatının olumsuz etkilerini azaltmanın ötesinde, BTC Boru Hattı güzergahı üzerindeki 4 kilometrelik koridor içinde yaşayan nüfusun sürdürülebilir toplumsal ve ekonomik gelişimini teşvik etmek. En yoksul yerleşim birimleri ve nüfusu kapsamayı amaçlayan Toplumsal Yatırım Programı, kırsal topluluklara, destekleyici kuruluşlara, kooperatiflere ve sivil toplum kuruluşlarına kendi kendilerine yardımcı olma becerileri kazandıracak. Projeler; tarım sektörünü, toplumsal ve ekonomik kapasiteyi ve gelir yaratma imkanlarını geliştirmeyi, eğitim ve örgütlenme yoluyla kırsal nüfusun sorun çözme becerilerini artırmayı hedefliyor. Okullara, sağlık kurumlarına, su ve kanalizasyon altyapısına yönelik bir dizi altyapı geliştirme çalışması da planlanmış durumda."