"Madenler, Allianoi ve Kıyılar İçin Mücadele"



EGEÇEP iki süren toplantıda bölgedeki altın madenleri eylem planlarını kararlaştırdı. Allianoi, Hasankeyf'in korunmalarına, zeytinciliğin devlet destekli gelişmesine ve kıyıların betonlaşmasının engellenmesine yönelik meşru mücadele yolları belirledi.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), 18 ve 19 Şubat 2006 tarihlerinde Balıkesir, Ayvalık'ta toplantı düzenledi. Toplantıda Bergama, Efemçukuru, Kışladağ madenleriyle, Allianoi ve Hasankeyf; kültürel mirasının korunmasıyla ve Ayvalık'ın sorunlarıyla ilgili eylem planları oluşturuldu.

"Kışladağ Madeni için çalınan çanları duyun!"
Siyanür yığın liçi yöntemiyle işletilmek istenen Kışladağ Altın Madeni, bilirkişi raporlarına göre 'yörenin yer altı sularının kurumasına, suların ve çevrenin kirlenmesine yol açmakla kalmayacak, Gediz ve Büyük Menderes havzalarının da kirlenmesi ile bütün Batı Anadolu'ya felaket getirecek.'

Faaliyete ilişkin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu belgesi iptali davasında henüz bir karar verilmeden dönüşü olmayacak doğa tahribatı yapılıyor. İnay Köylüleri çan çalarak herkesi göreve çağırıyor. EGEÇEP, İnay'lıların çanlarının duyulması için 25 Mart 2006 Cumartesi günü çevreye duyarlı tüm kişi ve örgütlerle birlikte Uşak'ta bir toplantı yapılması kararlaştırdı.

"Bergama-Ovacık Madeni kapatılmayarak yasalar çiğneniyor"
On beş yıldır gündemde olan Bergama-Ovacık altın madeni pek çok mahkeme kararına, Danıştay kararına ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına , rağmen hukuka aykırı biçimde faaliyetini sürdürüyor. EGEÇEP, İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından verilen İmar planlarının yürütmesinin durdurulması kararının hemen uygulanması, maden işletmesinin kapatılması için yasal her türlü meşru yola başvurma kararı aldı.

"Efemçukuru Madeni izinleri kaldırılsın"
EGEÇEP'in bu konuda talebi şöyle: "İzmir'in içme suyu havzasını kirleteceği bilirkişi raporları ile belirlenmiş olan Efemçukuru altın madeni'ne ilişkin hiçbir işlem yapılmamalı, verilen izinler geri alınmalıdır."

"Allianoi ve Hasankeyf yerinde korunsun"
Allianoi Antik Sağlık Yurdu, son koruma kurulu kararı ile şimdilik suya gömülmekten kurtarıldı. EGEÇEP, Allianoi'nin yerinde korunması, restore edilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için bilimsel veriler ışığında kesin çözüm bulunması ve Hasankeyf'in Ilısu barajının suları altında kalmasının önüne geçilmesi için etkin mücadele kararı aldı.

"Doğal Denge Korunacak Mavi Yol Yaşayacak"
EGEÇEP toplantıda kıyıların betonlaşmasına neden olacak turizm amaçlı tahsisler acil olarak durdurulup tüm kıyıları kapsayan hassas envanter çalışmalarına dayanan bir kıyı yönetim planı yapılmasından yana ve bu konuda Maviyol girişim grubunun başlatmış olduğu "Doğal Denge Korunacak Mavi Yol Yaşayacak" kampanyasını destekliyor.

EGEÇEP ayrıca, çevre ve insan sağlığı açısından zeytin ve zeytin yağı üretiminin devlet tarafından desteklenmesini; zeytin alanlarının, madencilik, ikinci konutlar, turizm tahsisi vb. ile daraltılmasının önüne geçilmesini öngörüyor.

"Zeytinciliğin Gelişmesi; Çevrenin Zeytinciliğe, Zeytinciliğin Çevreye Etkisi" konulu forumu çevre avukatı ve EGEÇEP Sekreteri Arif Ali Cangı yönetti.

Foruma; Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu, Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği ve Kent Konseyi Başkanı Ceynur Karagozoğlu ve Ayvalık Ticaret odası Başkanı Rahmi Gencer katıldı.

Ayrıca Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) Koordinatörü Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, "Nükleer Enerji" konulu konferans verdi.