Denizi, tarihi dokusu ve üzüm bağlarıyla ünlü Çanakkale’nin Bozcaada ilçesi ekoturizm projeleriyle tehlike altında. Bozcaada Belediyesi’ne birden fazla ekoturizm projeleri başvurusu yapılmış durumda. Dünyaca ünlü Akvaryum Koyu bunlardan biri.
BirGün’den Filiz Gazi’nin haberine göre; Bozcaada Belediyesi, 5 Ekim’de ekoturizm başvurularını değerlendirmek için bir araya geldi. Toplantıda, meclis üyelerine Akvaryum’a yapılmak istenen ekoturizm projesi sunumu yapıldı. Ekoturizm başlığı altında toplamda 99 dönümlük alanda yapılmak istenen projede 7 dönümlük alanda yapılaşma olabilecek. Bunların haricinde proje Çanak Liman’da iskele, basketbol sahası, voleybol sahası, otopark gibi birçok tesisi kapsıyor.
CHP’li Meclis Üyesi İbrahim Günel, ekoturizmin bir furyaya dönüştüğünü kaydederek adanın bu projeleri kaldıramayacağı konusunda endişeli olduklarını söylüyor: “Avrupa’da da Türkiye’de de turizm vahşileşti. O yüzden temkinliyiz. Adanın su kaynakları kısıtlı. Bu proje ne kadar kişiyi barındıracak? Adanın alt yapısına ne kadar yük binecek? Bunların mühendislik hesabının yapılması gerekiyor. Bu haliyle yasal olarak yüzde 10 yapılaşma olabilir. Ekoturizm moda oldu, böyle bir furya var. Ayvacık’tan Bayramiç’e kadar bir sürü ekoturizm proje başvuruları var.”
Günel, Akvaryum Koyu’nun toplam 560 dönüm olduğunu ve 99 dönümüne ekolojik turizm alanı yapılmak istendiğini kaydediyor: “Ekoturizmle ilgili ne merkezi planlar yönetmeliğinde ne de imar yasasında bir şey yok. Yani bununla ilgili yasal bir içtihat yok. 2015’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı 1/100 binlik Balıkesir, Çanakkale illeri çevre düzeni imar planı var. O plana göre 5 bin metrekare üzeri alanda, ekoturizmi başlığı altında yüzde 10 yapılaşma olabiliyor.”
Karşı duracağız
Bozcaada Forum’dan Sinan Çöpdemir, ekoturizm projeleriyle adanın ada olmaktan çıkacağını ifade ediyor: “Ada zaten istiabını aşmış vaziyette. Yazın gelen turistlere ne su ne elektrik ne park yeri hiçbir şey yok, yetmiyor. Bir de böyle bir şey yapıldığını düşünün, ada ada olmaktan çıkar.”
Çöpdemir, sadece Akvaryum Koyu’nda değil adanın başka koylarında da ekoturizm bahanesi ile değiştirilmiş olan SİT alanı derecelerinden söz ediyor: “Bu konuda hiçbir yazılı belge, kanun, yönetmelik yok. Ekoturizm ama ne var bunun içinde? Uygulamacının insafına kalmış. Bu proje dahilinde basketbol sahası, voleybol sahası, restoran var. 7 bin metrekarelik kapalı alan var. Ekoturizmin bununla ne alakası var? Bu Ankara’dan tezgahlanan bir proje. Karşı duracağız.”
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.