Boydak Grubu, “Bir rüzgâr santrali kurulmasına ilişkin aldıkları lisansın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından iptal edildiği” haberleri üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Habere konu olan Sibel Rüzgâr Elektrik Santrali (RES) lisansının iptali ile ilgili bugüne kadar kendilerine herhangi bir resmi bildirim gelmediği kaydedilen çıklamada, “İlgili kamu kurumlarının gerekli izin ve onay prosedürlerini neticelendirmesi durumunda söz konusu projenin öngörülen yatırım tamamlanma izin tarihi olan 23 Temmuz 2017’ye kadar tamamlanmasında şirketimiz kaynaklı hiçbir finansal ve teknik engel yoktur” denildi.
Açıklamaya göre Boydak Grubu, Sibel RES projesini 2013 yılı başında 25,2 milyon Euro bedelle satın aldı ve yatırıma dönüştürülmesi süreci ile ilgili tüm idari başvuruları zamanında ve eksiksiz bir şekilde tamamladı. EPDK tarafından projenin tamamlanma süresi 23 Temmuz 2017 olarak belirlendi ve yatırım için sermaye artırımı da Nisan 2014’te gerçekleştirildi. Projenin TEİAŞ bağlantı anlaşması da yapıldı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planını onaylaması için 30’un üzerinde kamu kurumundan olumlu görüş alındı. Zaman Gazetesi'nin haberine göre, projenin gerçekleştirilmesi için rüzgâr türbini anlaşmaları da dahil olmak üzere bütün ön anlaşmaların yapıldığı belirtilen açıklamada; ancak bazı kamu kurumlarında yaşanan idari süreçlerdeki gecikmeler dolayısıyla projenin arzu edilen hızda ilerlemediği kaydedildi.
EPDK, şu ana kadar aldığı kararlar kapsamında toplam 363 MW kurulu gücünde projenin lisansını iptal ederken, şirketlerin de yaklaşık 32 milyon liralık teminatını irat kaydetti. İddiaya göre lisansı iptal edilen projeler arasında Boydak Holding ve işadamı Rona Yırcalı’ya ait santraller de bulunuyor. Boydak Grubu’na ait 102 MW’lık RES projesinin lisansının ‘yeterli gerçekleşme sağlanmadığı’ gerekçesiyle iptal edildiği öne sürülüyor. Grubun üç yıl enerji sektöründe faaliyet göstermesinin yasaklandığı ve 10,6 milyon liralık teminatına el konulduğu belirtiliyor. Rona Yırcalı’ya ait 9 MW’lık rüzgâr enerjisi santrali projesinin lisansının da yüzde 5 gerçekleşme sağlandığı ve gerekli evrakların sunulmadığı gerekçesiyle iptal edildiği ileri sürülüyor. Yırcalı’nın da 1 milyon 80 bin TL’lik teminatının irat kaydedildiği belirtiliyor. Rona Yırcalı, Sinan Yırcalı ve gruba ait Karesi Enerji şirketinin de lisans iptali kapsamında 3 yıl boyunca enerji sektöründen yasaklandığı ifade ediliyor.