Borusan'dan 5 Bölgede "Çelik Merkezleri"

Borusan Yassı Çelik Grubu İcra Komitesi Başkanı Mehmet Betil, grubun 2007 yılına kadar Türkiye'nin 5 bölgesinde "çelik merkezi" kuracağını belirtti.

Kerim Çelik firmasının bir kısmının Gebze'ye taşınacağını, Manisa OSB'de ise yılda 100 bin tonluk bir çelik merkezi kuracaklarını söyleyen Betil diğer merkezlerin ise önümüzdeki yıllarda Kayseri, G.Antep ve Bursa'da hizmete gireceğini kaydetti.
Çelik merkezlerinin nihai üretici adına yassı çeliği istenilen hale getirdiğini söyleyen Betil bu tür merkezlerle çalışan üreticilerin stoklama maliyetlerinin de düştüğünü belirtti. Çelik servis merkezlerinin üreticiyi işine konsantre ederken, firesiz çalışma imkanı da tanıdığını vurgulayan Betil bu merkezlerin mamul stok süresinin 3 günü geçmediğini de kaydetti.

Maliyet avantajı

Türkiye'deki yassı çelik distribüsyonunun çok büyük bölümünün küçük firma ve atölyeler tarafından yapıldığını kaydeden Betil konu hakkında şunları kaydetti:

"ABD ve Avrupa'da yassı çelik pazarının yüzde 35-40'ı gelişmiş çelik merkezleri vasıtasıyla üreticiye ulaştırılıyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 3 civarında. Yani pazarın büyük bölümüne küçük firmalar veya üreticinin kendi oluşturduğu birimler hitap ediyor. Oysa, örneğin bir beyaz eşya veya otomotiv üreticisi kullanacağı sacı uzmanlaşmaş çelik merkezlerinden edinirse hem garantili iş yapar hem de birçok maliyet avantajına sahip olur. Çelik merkezleri konusunda Türkiye'deki açığı görerek, bu konuda daha aktif olma kararı aldık."

Borusan Yassı Çelik Grubu'nda yeralan Kerim Çelik'in dünya standartlarında bir çelik servis merkezi olduğunu söyleyen Betil tesisin 16 farklı sektörde çok sayıda KOBİ'ye hizmet verdiğini kaydetti. Firmanın bir bölümünü Gebze'ye taşıyarak 2004'ün ilk çeyreğinde faaliyete geçireceklerini belirten Betil yassı çelik grubundaki diğer bir firma olan Gemlik'teki Birlik Galvaniz'in de önümüzdeki dönemde çalışma aralığını değiştirip, Borçelik ile tamamlayıcı yapacaklarını söyledi. Borçelik'te yabancı ortaklarıyla birlikte yapılan 140 milyon dolarlık ek yatırımla firmadaki yatırım tutarının 340 milyon dolara ulaşacağını da dikkat çeken Betil, "2005'e yönelik gelişen otomotiv sanayiini de göz önüne alarak Borçelik'e bir sıcak daldırma galvaniz tesisi yapma kararı almıştık. Soğuk haddeleme kapasitemiz de iki katına çıkıyor. Yani kapasite artırımı sonunda Borçelik 350 bin ton soğuk saç, 350 bin ton galvanizli saç ve 150 bin tonluk dekape sac üretim kapasitesine ulaşacak" dedi.

Kerim Çelik'e "Yeni Milenyum" ödülü

Borusan'ın ilk çelik servis merkezi olan Kerim Çelik, Uluslararası Editorial Office-Trade Leaders Club tarafından verilen "International Trophy for Technology and Quality-New Millenium Award"ı (Uluslararası Teknoloji ve Kalite-Yeni Milenyum Ödülü) kazandı. Kerim Çelik, 110 ülkeden 14 bin üyeli Trade Leaders Club'un kurucusu olan uluslararası yayınevi Editorial Ofice'in 24 yıldır verdiği Yeni Milenyum Ödülü"nü geçtiğimiz günlerde Cenevre'de aldı. Kerim Çelik'in başarısıyla ilgili görüşlerini belirten Selamet Taktaş şunları kaydetti: "Yeni Milenyum Ödülü, dünyanın tüm ülkelerinde teknoloji kullanım düzeylerini yükseltmeye ve geliştirmeye yönelik çaba harcayan kuruluşların belirlenmesi ve tanıtılmasını amaçlıyor. Ödül, günümüzde hangi sektörde olursa olsun pazarda rekabet edebilmek ve ihracatı artırmak için kuruluşların kendi içlerinde teknoloji geliştirme çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiği gerçeğinden yola çıkarak oluşturuldu. Biz ne teknolojiye, ne kaliteye, içi boş bir imaj, bir prestij meselesi olarak bakmıyoruz. Kerim Çelik olarak biz, teknoloji ve kalite açısından üstünlüğü, ürünlerimizin müşteri ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılaması, yalnızca bugünün değil, yarının gereklerine de cevap vermesinde bir zorunluluk olarak algılıyoruz."