'Borusan Boru Proje Yarışması' nda Ödüller Sahiplerini Buldu
İstanbul Teknik Üniversitesi Proje Yarışmaları Merkezi (PROYAM) Organizasyonu kapsamında gerçekleştirilen "Borusan Boru Proje Yarışması 2003" ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerine teslim edildi. "Uluslararası Öğrenci Enformasyon Merkezi'nin Mimari Tasarımı" konulu yarışmanın resmi sponsorluğunu üstlenen Borusan Boru, çelik yapıların yaygınlaştırılmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Bu yıl ikinci kez düzenlenen'Borusan Boru Proje Yarışması 2003'te dereceye girenler, düzenlenen törenle ödüllerini aldılar. Ödül töreni, İTÜ Maslak Kampüsü, Yapı ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapıldı. Türkiye'deki tüm mimarlık ve inşaat mühendislik fakültelerinde eğitimlerini sürdüren lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin yanısıra bu yıl ilk defa uluslararası katılıma da açılan yarışma, İstanbul Teknik Üniversitesi Proje Yarışmaları Merkezi (PROYAM) organizasyonu kapsamında gerçekleşti.
Borusan Boru tarafından yarışmada birinci olan gruba 3000 dolar, ikinci olan gruba 2000, üçüncü olan gruba 1000 dolar, mansiyona hak kazanan iki gruba ise 500'er dolar tutarında ödül verildi.
"Uluslararası Öğrenci Enformasyon Merkezi" mimari tasarımı konulu yarışmada birinciliği İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans öğrencileri Gözde Öney, Barış Yüksel, Bahar Dinçaslan ve İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Hakan Çatalkaya'dan oluşan proje grubu, ikinciliği Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Programı Yüksek Lisans öğrencisi Ömer Selçuk Baz ve Viyana Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Yoldaş Yarar'dan oluşan proje grubu alırken, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans öğrencileri N. Onur Sönmez, Levent Fırat ve İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Hakan Çatalkaya'dan oluşan proje grubu da üçüncülüğe layık görüldü.
Ayrıca, Romanya'dan yarışmaya katılan Polytechnical University of Timisoara (Temeşvar) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri Toma Claudiu, Wenczel Attila, Baldea Maja ile aynı üniversitenin İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencisi Tundrea Vasile'den oluşan proje gurubu 1. Mansiyon Ödülü'ne, İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği öğrencileri Metehan Arıburnu ve Cumhur Coşkun ile Mimarlık Bölümü öğrencileri Ali Eşber ve Cavit Cem'in oluşturduğu proje grubu ise 2. Mansiyon Ödülü'ne layık görüldü.
Amaç çelik yapıların yaygınlaştırılmasını teşvik etmek
Ödül töreninde bir konuşma yapan Borusan Boru Genel Müdürü Bülent Demircioğlu, bir deprem ülkesi olan ve yakın tarihinde büyük acılara tanıklık eden Türkiye'de dayanıklı çelik yapıların inşa edilmesinin önemine işaret etti. Demircioğlu şunları söyledi:
"Ülkemizin deprem bölgesinde yer aldığını, bina inşa ederken bu gerçeğin mutlaka gözönünde bulundurulması gerektiğini yıkıcı Marmara depreminin ardından Bingöl depremiyle de yeniden acı bir biçimde anladık. Binaların sağlamlığı, depremlerin en az can ve mal kaybıyla atlatılması açısından hayati önem taşıyor. Depreme dayanıklı yapıların başında ise, betonarmeye alternatif olan çelik yapılar bulunuyor. PROYAM Organizasyonu kapsamında düzenlenen yarışmayla amacımız, mimarlık ve inşaat mühendisliği öğrencilerinin eğitimlerine destek olmanın yanı sıra, şimdiye kadar edindikleri bilgileri yaratıcı bir şekilde değerlendirebilecekleri bir zemin yaratmak ve çelik yapılaşmanın yaygınlaşmasını teşvik etmekti. Sektöründe öncü rolü üstlenen Borusan Boru olarak, bilgi paylaşımına olanak tanıyan projelerimizi sürdürerek, sektörün gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz."
Projeler uzman bir jüri tarafından değerlendirildi
'Borusan Boru Proje Yarışması 2003', Türkiye'deki tüm mimarlık ve inşaat mühendislik fakültelerinde eğitimlerini sürdüren lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile bu yıl ilk defa uluslararası üniversitelerden katılan öğrenciler arasında düzenlendi. Yarışmaya katılan projeler, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, Türk Yapısal Çelik Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, Türk Yapısal Çelik Derneği Başkan Yardımcısı Yüksek Mimar Yaşar Marulyalı, Yüksek Mühendis Necati Çeltikçi, Prof. Dr. Hülya Yürekli, İTÜ İnşaat Yüksek Mühendisliği Yapı İşletmesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Murat Kuruoğlu, Mimar Nevzat Sayın ve Mimar Meltem Boslo'dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi.