Borsa yatırımcısına cam, çimento ve gayrimenkul yatırım ortaklığı hisseleri öneriliyor.
Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi giderek artarken, YTL bazlı yatırım araçlarındaki ağırlık her geçen gün büyüyor. Borsada bu yıl endeksin 30 bin seviyelerine kadar yükselmesi beklenirken kriz sonrası geçen sıkışık dönemlerin acısı çıkartılıyor. Geçen hafta tarihinin en yüksek seviyesi olan 28427 puan seviyesinden kapanan endeks, yılbaşından beri yüzde 13.84 oranında kazandırdı. Önümüzdeki dönemde borsacılar özellikle inşaat sektörünün cazip getiriler sunacağını düşünüyor. İnşaat sektörü ile bağlantılı turizm ve cam sektörü hisseleri de parlak olarak nitelendiriliyor. Bankacılık sektöründe ise ilgi, yabancı ortaklık görüşmeleri yapan veya yaptığı düşünülen bankaların dışında nötr durumda.
2004 yılında başlayan ve 2005 yılında da devam eden inşaat sektöründeki canlamanın etkisi ile çimento hisselerine ilgi 2005 yılında da devam ediyor. Özellikle Irak'taki yapılaşmanın ve dönemsel hareketlerinden dolayı inşaat sektöründe yaşanan hareketliliğin şirketlerin bilançolarına yansıması bekleniyor.
Otomotiv sektöründe yurtiçinde 2004 yılındaki büyüme görülmese de yurtdışı satışlar yüksek seyrediyor. Hafif ticari araçlara ÖTV artışı geleceği beklentisi yılın ilk yarısında şirketlere yönelik beklentileri olumsuz etkilese de bir artış yapılamaması yönünde karar alınması yurtiçi satışları destekliyor. Otomotiv ve yan sanayi firmaları arasında özellikle Tofaş Fabrika'nın ucuz kaldığı yorumu yapılıyor. Telekomünikasyon sektöründe 2005 yılı yıllardır gerçekleşmeyen özelleştirmenin sonuçlandığı bir yıl. Türk Telekom'un yıllardan beri asgari yatırım bütçeleri ile hareket ettiği biliniyor. Özelleştirme sonrasında yeni şirket sahiplerinin yatırım programı sektörde tedarikçi konumunda bulunan firmaları olumlu etkilemesi bekleniyor. Holdingler arasında ise Doğan Holding ve Koç Holding dikkat çekiyor. Tüpraş özelleştirmesine ilgi göstermesi nedeni ile Doğan Holding ve Petrol Ofisi de yılın ikinci yarısı için öneriliyor. Ayrıca Yapı ve Kredi Bankası hakkında Koç Finansal Hizmetler-Çukurova Grubu arasındaki anlaşmanın sonuçlanması halinde bu gelişmenin Koç Holding ve Yapı Kredi'ye olumlu yansıması bekleniyor.
Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölümü: İMKB'de işlem gören çimento şirketleri arasında sektör ortalamalarının altında işlem gören Konya Çimento'da bizim belirlediğimiz 260 milyon dolar hedef değere göre yaklaşık yüzde 30 oranında prim potansiyeli bulunmaktadır. Irak'a olan satışlarını artırmayı öngören şirket, bu pazardaki payının artmaya devam etmesi halinde karlılığındaki artışı rahatlıkla devam ettirebilecektir.
Yılın ilk çeyreğinde artan satış gelirlerinin yanında enflasyon muhasebesinin uygulanmaması sebebi ile oluşmayan net parasal pozisyon zararının olumlu etkisiyle Hürriyet Gazetecilik'in, enflasyon muhasebesine bu yıl ara verilmesinin şirket kârlılığı üzerindeki olumlu etkisini yılın geri kalan döneminde de görmeye devam edeceğiz.
Finans Yatırım Araştırma Müdürü Hakan Tezcan: Bireysel emekliliğe olan talebin halen düşük olması bir yandan olumsuz olarak nitelendirilirken diğer yandan da sektörün halen çok yüksek büyüme potansiyeli taşıdığını göstermektedir. Sektördeki büyümenin Anadolu Hayat'a etkilerinin olumlu olacağına inanıyoruz. Perakende sektöründe yaşanan konsolidasyon şirketin kârlılığına olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Her ne kadar, Migros Gima'yı almamış ve Tansaş'la da ilgilenmediği açıklanmışsa da, şirket bölgesel organize perakendecileri alarak büyüme sürecini hızlandırabilir. Rusya operasyonlarındaki genişleme şirketin karlılığını olumlu yönde etkileyecektir. Hedef piyasaları olan inşaat ve otomotiv sektörlerinde yüksek büyüme beklentileri Trakya Cam'ın temmuz ayında Mersin fabrikasında fuel oil kullanımından doğalgaza geçişle birlikte önemli bir maliyet avantajı yakalanacaktır. 930 mln. dolar hedef değer tahminimize göre yüzde 20 getiri potansiyeli öngörüyoruz.
Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Vekili Gülizar Özdemir Türk: Ekonomide büyüme, inşaat sektöründeki canlanmanın ve Irak'taki yapılaşmanın etkisiyle çimento şirketlerinde satışların artması ve bilançolarına olumlu yansımasını bekliyoruz. Yaz olmasının da canlılıkta etkisi var. Dolayısıyla, 6-9 aylık dönemlerde bilançoların iyi gelmesini bekliyoruz. İnşaattaki canlanmanın etkisiyle cam sektörü de olumlu etkileniyor. Ekonomideki büyümenin etkisi leansing sektörüne de yansıyacaktır. Hem grupta yer alan şirketlerin borsa ortalamalarının altında olması hem de olumlu beklenti olması metal eşya sektörüne ilginin olmasını sağlıyor. Asıl bankacılık faaliyetlerinde kâr edebilme potansiyelinin artması ile birlikte büyük bankaların kârlılıklarının arttığı gözleniyor. Faizlerdeki düşüş de şirket bilançolarına olumlu yansıyor. Öte yandan, yabancı ilgisinin devam etmesi bankacılık hisselerine hareketlilik kazandıyor. Otomotivde, yeni kampanyaların yapılması, şirketlerin yeni ihaleler alması önümüzdeki dönemler için su sektörde olumlu beklentilere neden oluyor. Yaz dönemi ile birlikte otomotive olan talebin artacağını ve 9 aylık bilançolara olumlu yansıyacağını tahmin ediyoruz.