“Borç Nedeniyle Elektriksiz Bırakma İnsan Hakları İhlalidir”



Toplumsal Etkileri Çerçevesinde Enerji ana temasıyla 3 gün sürecek TMMOB 9. Enerji Sempozyumu, Ankara'da başladı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) desteğiyle düzenlenen sempozyumların sonuç bildirilerinin TMMOB’nin enerji alanındaki manifestoları olduğuna dikkat çekti.

EMO’nun elektrik sektörüne ilişkin görüş ve değerlendirmelerini anımsatan Soğancı, elektriğin ticari bir mal değil, toplumsal bir hizmet olduğunu ifade etti. Yapısı gereği doğal tekel olması nedeniyle elektrik üretiminde merkezi planlamanın zorunluluk olduğunu belirten Soğancı, sanayileşme tercihleriyle enerji politikalarının beraber ele alınması gerektiğini vurguladı. Soğancı, “Borç nedeniyle elektriksiz bırakma insan hakları ihlalidir” dedi.

Enerji sektörünün geçirdiği dönüşümle dışa bağımlı hale geldiğini savunan Soğancı, bu süreçte ülke ve ülke insanının ihtiyaçlarının daha da önem kazandığını belirtti.

“Hani elektrik ucuzlayacaktı?”

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden de dünyada yaklaşık 1,5 milyar insanın hala elektriksiz yaşadığını söyledi. Türkiye’nin enerjide büyük oranda dışa bağımlı olduğuna dikkati çeken Özden, enerjide bu denli yüksek dışa bağımlılıkla dış ilişkilerde bağımsız ve başarılı olunamayacağını dile getirdi. Türkiye’nin enerji ithalatının yılda 60 milyar doları bulduğuna işaret eden Özden, enerji alanındaki sorunların çözümünün diğer sektörleri de olumlu etkileyeceğini belirtti.

Enerjideki serbestleşme politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özden, “Geçen 10 yılda sistem oturmadı, umutla beklenen sonuçlar enerji sektöründe elde edilmedi, kısa sürede elde edilecekmiş gibi de görünmüyor. Hani elektrik ucuzlayacaktı, hani daha kaliteli enerji sektörü yaratılacaktı? Bunlar henüz toplumun beklediği ölçüde gerçekleşmedi.  Bunların gerçekleşmesi için önümüzde kısa olmayan bir yol var” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ise uygulanan enerji politikalarında bir başarıdan söz edilemeyeceğini savunarak, AK Parti iktidara geldiğinde enerji ithalatının toplam ithalat içerisindeki payının yüzde 18 iken bugün yüzde 25’4’e çıktığını ifade etti. Matkap, odaların idari ve mali denetim açısından bakanlıklara bağlanmasını eleştirdi.