Yabancılara mülk edinmelerini düzenleyen tasarısının yasallaşması, 6 ay durgunluk yaşayan emlak piyasasını tekrar harekete geçiriyor. Akdeniz bölgesinde konut almak için beklemeye çekilen yabancıların, tekrar alımlara başlayacağı belirtiliyor. Gayrimenkul şirketleri, yeni dönemde konut fiyatlarının aşırı pahalandığı İspanya'dan kaçan yabancıları Türkiye'ye çekmeyi planlıyor.
Yabancılara mülk satışının önü açıldı. Antalya, Alanya ve Muğla bölgelerinde 2006'nın son çeyreğinde gayrimenkul patlamasının yaşanması bekleniyor. Yasanın Meclis'ten geçmesi ile rahatlayan emlak şirketleri, 2 milyar doların üzerinde satış bekliyor. Gayrimenkul sektörünün "Altın yumurtlayan tavuğu" olarak değerlendirilen yabancılara mülk satışının ülkeye yabancı sermayenin girişini de hızlandıracağı ifade ediliyor. Ümit Yaşar Şerifoğlu, yabancıların İspanya'da fiyatların aşırı yükselmesinden şikayetçi olduğunu belirtiyor. Şerifoğlu, İspanya'daki konuta uygulanan ağır vergi ve alımlarda yaşanan problemlerin değerlendirilerek buradaki potansiyelin Türkiye'ye çekilebileceğini ifade ediyor.
İkinci ev alma alışkanlığı olan Alman ve İngilizlerin de bu nedenlerden dolayı İspanya yerine Akdeniz bölgesine yöneleceğini dile getiren Şefiroğlu, "İngiltere'de bazı emlak şirketleri konut almak isteyenleri Türkiye'ye yönlendiriyor. '10 yıl önceki İspanya ne ise Türkiye'de şimdi o şeklide. Türkiye'de ileride konutlar çok pahalanacak. Onun için şimdiden alın' çağrısın yapıyorlar." şeklinde konuşuyor. Yabancıların sadece yaşamak için değil, parasını değerlendirmek için de konut aldığını aktaran Şerifoğlu, "Yabancıların İspanya'dan kaçmasında konutların pahalı olmasının yanında sahillerin beton yığınına dönüşmesi, sakinliğin yerini gürültüye bırakması önemli rol oynuyor." ifadelerini kullanıyor. Yasanın iptal edilmesinden sonra 6 ay boyunca yabancılara emlak satamadıklarından yakınan şirket sahibi Şerfioğlu, şöyle konuşuyor: "Bu zaman içerisinde ön protokoller yaptık. Yabancılar anlaşmaya 'yasa çıkmazsa paramızı geri alırız' şerhi koydu. Bir çok yabancıda yasanın uzaması ile alımdan vazgeçti. Bunların geri döneceğini tahmin ediyoruz. Fakat hala endişeleri geçmiş değil."
Yerli ve yabancı bir çok şirketin Bahçeşehir tipi proje yapmak için Akdeniz bölgesinde yer aradığını kaydeden Şefiroğlu, imar sorununa da değinerek konu hakkında şunları söylüyor: "Antalya'daki arazilerin çoğu imara kapalı. Konut talebinin karşılanabilmesi için bu arazilerin imara açılması lazım. 2B arazileri büyük konut projeleri için değerlendirilebilir. Antalya'da büyük şehirler kurmak için geniş imarlı arazilere ihtiyaç var."
Şefioğlu'na göre, önümüzdeki yıllarda Antalya, gayrimenkul yatırımları için çok cazip bir hale gelecek. Gayrimenkul alanında yabancı sermaye artacak. Ünlü yabancıların Antalya'ya çekilmesi için Dubai'deki Palmiye Adası gibi sembolik projeler yapılmalı.