12 milyon 750 bin dolara Global Yatırım-Çelebi ortaklığına satılan ancak ihalesi iptal edilen Bomonti Bira Fabrikası'nın Kültür Bakanlığı'na müze yapılmak için verildiği belirlendi. Türkiye'deki 1900 öncesi yapılan ilk sanayi kuruluşu olan İstanbul'daki Bomonti Bira Fabrikası'nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talebi üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki ÖYK kararıyla 'Çağdaş Sanatlar Müzesi' yapılmak üzere kapsamdan çıkartılarak bakanlığa devredildiği ortaya çıktı.
İsviçreli Bomonti kardeşler tarafından 1890 yılında Türkiye'nin ilk modern bira fabrikası olarak kurulan ve 1938 yılında devletleştirilerek Tekel'e geçen Bomonti Bira Fabrikası'nın işletme hakkı, geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Global Yatırım Holding ile Çelebi Holding ortaklığına 12 milyon 750 bin dolar bedele 49 yıllığına devredildi.
Bakanın içine sinmemişti
İhalenin üzerinden çok kısa bir süre sonra yatırımcılar, fabrikayı eğlence ve gezi mekânı haline getireceklerini, burada 300 milyon YTL'lik yatırımla otel ve 3 bin 500 kişilik kongre merkezi yapacaklarını kamuoyuna açıkladılar. Projeyi, Galataport ihalesiyle gündeme gelen borsacı Mehmet Kutman'ın sahibi olduğu Global Yatırım Holding iştirakı Pera Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı gerçekleştirecekti.
Ancak bu açıklamadan bir gün sonra, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Bomonti Bira Fabrikası ihalesini düşük fiyat nedeniyle 'içine sinmediği' için onaylamayınca ihalenin yenilenmesi gündeme geldi. Kültür Bakanlığı Tahsisler Komisyonu'nun bakan talimatıyla gerçekleştirdiği toplantıda, fabrikanın tahsisinden vazgeçilmesi ve yeniden ihaleye çıkılması kararlaştırıldı. Bakan Koç, ihalenin iptali ile ilgili olarak "Onaylamadım ki iptal kararını açıklayayım' yanıtı vermişti. Koç, ihaleyi kazanan şirketin projelerini ilan etmesini değerlendirirken de "Karar çıkmadan açıklamasalardı" demişti.
Ucuza gittiği gerekçesiyle iptali gündeme gelen Bomonti Bira Fabrikası'nın, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, 'Çağdaş Sanatlar Müzesi' yapılması amacıyla devredildiği belirlendi. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun Temmuz 2003'te ÖİB'e gönderdiği yazıda, söz konusu taşınmazın "Türk el sanatları tasarım atölyesi, satış üniteleri, el sanatlarına yönelik kurs aktivitelerini de içerecek şekilde Çağdaş Sanatlar Müzesi kurulması" amacıyla bakanlığa devrini istedi.
2004'te devredildi
ÖİB talebi ÖYK'ya sundu. ÖYK da 7 Aralık 2004'te Bomonti Bira Fabrikası'nın bakanlığa devrine karar verdi. Kararın gerekçesinde, 'bahse konu gayrimenkulün üzerindeki binayla birlikte Çağdaş Sanatlar Müzesi olarak kullanılmak üzere Turizm Bakanlığı'na tahsis edilerek mülkiyetinin Maliye Hazinesi'ne devredilmesi'nin uygun bulunduğu vurgulandı.
Maliye'ye devirde Tekel'in borcuyla mahsuplaşma yapıldı. Maliye Bakanlığı'nın değer tespitinde söz konusu taşınmazın emlak vergisi baz değeri olan 24.5 milyon YTL kıymet takdiri yapılmıştı.
Bomonti'de yer alan fabrika binası ve arsaların alanı 32 bin metrekareyi aşıyor. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararıyla alan üzerinde kurulan fabrika binası korunması gereken kültür varlığı olarak tescillenmişti.